Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Hatalmasat nőtt a haltermelés volumene Európában az utóbbi időszakban. 2011 és 2019 között több európai országban is jelentős, 10% fölötti növekedést regisztráltak, noha voltak olyan országok is, ahol hasonlóan jelentős visszaesés történt a termelésben - derült ki az Eurostat adatbázisából.
Európa legnagyobb haltermelője - ehhez kétség sem fér - Norvégia. Bár az ország nem tagja az Európai Uniónak, a schengeni térséghez tartozik. 2011-ben Norvégiában az akvakultúrás termelés élősúlyban megközelítette az 1,15 millió tonnát, ám a következő években komoly növekedést produkáltak, és így a haltermelésük 2019-re meghaladta az 1,45 millió tonnát is. Ez azt jelenti, hogy a termelésük 27%-kal nőtt a vizsgált időszakban. Nagy-Britannia a vizsgált időszak elején még az Európai Unió tagja volt, és az akvakultúrás termelése megközelítette a 199 ezer tonnát élősúlyban. 2017-ig - kiebb-nagyobb megtorpanásokkal - folyamatosan nőtt a szigetország haltermelése, azonban a Brexit bejelenését követő évben, 2018-ban 7%-kal visszaesett a termelés, ami így már csak 185,3 ezer tonnát tett ki.
Spanyolországban az akvakultúrás termelés 2011-ben 274,2 ezer tonna volt élősúlyban. Ezt 2019-re 306,5 tonnára tornászták fel, amivel egy stabil 12%-os növekedést tudhatnak a magukénak. Ez annak fényében különösen jelentős, hogy 2013-ban egy óriási visszaesést regisztrált az Eurostat, ebben az évben csak 226,2 ezer tonna halat termeltek az országban. Ennél kevésbé fényes a helyzet Franciaországban, ahol a vizsgált időszak elején megközelítőleg 193,7 ezer tonnás volt a haltermelés, 2019-re viszont lényegében nem nőtt az akvakultúra produktivitása. Ekkor 194,3 ezer tonna halat termeltek, ami nincs 1%-os növekedés se.
Az elmúlt időszak másik nagy vesztese Olaszország volt. Az itteni haltermelés 2011-ben élősúlyban még 164,1 ezer tonnát tett ki, de a későbbi években ez egyre csökkent. Voltak kisebb megerősödések, ám ezeket mindig visszaesések követték, míg végül 2019-re 126,5 ezer tonnát tett ki a haltermelés, vagyis elmondható, hogy a vizsgált időszakban 23%-kal csökkent az olasz akvakultúrás termelés. Ezzel szemben Görögország hozta, sőt meg is haladta az uniós átlagot. 2011-ben az ország haltermelése 111,2 ezer tonnát tett ki, ami 2019-re meghaladta az 128,7 ezer tonnát is. A görög akvakultúra produktivitása megközelítőleg 16%-kal nőtt a vizsgált időszakban.
Magyarországon az akvakultúrás termelés 2011-ben élősúlyban 15,5 tonnát tett ki. A következő években kisebb visszaesés volt megfigyelhető a haltermelésben, de 2014-re a termelés visszaállt a korábbi szintre, majd onnantól kezdve folyamatosan nőtt, míg végül 2019-re elérte a 17,3 tonnát. Vagyis a vizsgált időszakban az Eurostat Magyarországon is 12%-os növekedést regisztrált az akvakultúrás haltermelésben.