Az egész világon kapkodnak ezért a magyar luxusélelmiszerért: rengetegen veszik

Az egész világon kapkodnak ezért a magyar luxusélelmiszerért: rengetegen veszik

agrarszektor.hu
A 2020. évi madárinfluenza miatti csökkenés után, 2021-ben nőtt a levágott víziszárnyasok száma, így - a novemberi Márton-napi lakomák elengedhetetlen kísérőjeként - a libacomb idén is bőséges mennyiségben elérhető lesz. A libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik. A hazai libahústermelés jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben Magyarország világelső.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A baromfiágazat az ország legnagyobb termelési értékét produkáló állattenyésztési ágazata - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A belföldön eladott húsok 50 százaléka csirke, pulyka, kacsa és liba. A szektor éves szinten 700 ezer tonna hús előállítására képes, ebből 400 ezret a belföldi piacokon értékesítenek. A termékek 80-85 százaléka csirke, és a maradék 15 százalékon osztozik a pulyka és a víziszárnyasok. Az ágazatban több mint 2600 mezőgazdasági termelő és 100 feldolgozó vállalkozás tevékenykedik. A baromfihús a harmadik legnagyobb tétel a magyar agrárium kivitelében. A hazaitól nagyban eltér az exportra kerülő 300 ezer tonna termékszerkezete; az exportnál 35-60 százalék között mozog a csirke, és 40 százalékot tesz ki a pulyka és a víziszárnyasok.

A tavalyi évben a koronavírus-járvány elhomályosította a Közép-Európát sújtó madárinfluenza visszatértét, és a leölt állatokról szóló híreket. Idén a szigorú állategészségügyi intézkedéseknek, valamint a gazdák erőfeszítéseinek köszönhetően a lúdtermékek termelése nőtt az előző évihez képest, egyes területeken akár 60 százalék feletti mértékben is.

Érdemes tudatosítani, hogy a baromfifajok közül a liba tartásmódja biztosítja leginkább a fajnak megfelelő állatjóléti körülményeket, hiszen hasznosítási iránytól függően egész életét, illetve annak legnagyobb részét szabadban (legelőn, kifutón) tudja tölteni. Mindezeken túl a hízott máj szakszerű előállítása szerteágazó tudományos kutatások szerint nem állatkínzás. A tevékenység folyamatos állatorvosi ellenőrzés alatt áll, és a hatályos állatvédelmi törvény előírásait betartva teljesen legális tevékenység. A víziszárnyas-termékek előállításának kódexe című kiadvány szerint nevelt állatok esetében a fogyasztó is biztos lehet abban, hogy a Magyarországon előállított libatermékek nemcsak ízletesek és biztonságosak, valamint jó minőségűek, de előállításuk során kiemelt figyelmet szánnak a technológia helyes betartására. A kódex kialakításánál a szerzők nemcsak többszáz éves nemzeti hagyományainkat, tradícióinkat tartották szem előtt, hanem a technológiák fejlődését, valamint a mai kor szakmai és fogyasztói elvárásait is. Ráadásul hosszú távon csak az a termelő lehet nyereséges, aki gondoskodik az állatok jólétéről és biztosítja számukra a megfelelő körülményeket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?