Fontos kérdésekre válaszolt az Agrárminisztérium: ez rengeteg gazdát érint

Fontos kérdésekre válaszolt az Agrárminisztérium: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
Több fontos kérdésben is hatósági állásfoglalást és intézkedést sürgetett a Baromfi Termék Tanács (BTT) a madárinfluenza miatti állami kártalanításokkal kapcsolatban. Korábban a BTT közbenjárására jött létre a baromfikeltetők 100 százalékos állami kártalanítására vonatkozó közelmúltbeli rendeletmódosítás, de az Agrárminisztérium (AM) állásfoglalása szerint egyes esetekben az eljárásrend nem teszi lehetővé, hogy a hatóság az eddigiektől eltérő határozatokat hozzon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A BTT rendkívüli elnökségi ülése a közelmúltban több olyan felvetést is megfogalmazott, amelyekkel kapcsolatban változtatásokra lenne szükség a madárinfluenza miatti állami kártalanítási eljárásokban. A terméktanács sürgetésének eredményeként a napokban megjelent az a rendeletmódosítás, amely a meghiúsult kihelyezések miatt 100%-os állami kártalanítást tesz lehetővé a keltetőüzemek számára - olvasható a BTT oldalán.

A terméktanács a károsultak további jelzéseiről a közelmúltban levélben tájékoztatta az Agrárminisztériumot. Ebben többek között a hosszadalmas ügyintézési idő miatt felvetette, hogy a hatóságok a kártérítéseknél miért a káresemény időpontjában rendelkezésre álló forgalmi értékékkel kalkulálnak, és ehelyett miért nem a káresemény időszakára jellemző adatsort veszik figyelembe. A BTT szorgalmazta azt is, hogy a madárinfluenza miatti preventív leöléseknél a forgalmi érték 100%-át térítsék meg, ha nincs kártalanításra kizáró ok. Emellett sürgette azt is, hogy a szervezet telepauditáló rendszerében kiválóan megfelelt minősítésű telepeken termelő gazdálkodók 30%-os többletkártérítést kapjanak, vagyis a megfelelt telepek 25%-os kompenzációján felül a hatóság ítélje meg a kiváló státusért járó plusz 5%-ot is.

A napokban az agrártárca a felmerült kérdésekben kialakította álláspontját, amelyről válaszlevélben tájékoztatta a BTT-t. A minisztérium álláspontja szerint a meglévő eljárásrend csak a kéresemény időpontjában meglévő kártalanítási érték használatára nyújt lehetőséget, ezért az eljárásokban később megadott számok figyelembevételére nincs lehetőség. A preventív leölésekkel kapcsolatban a tárca úgy foglalt állást, hogy a kártalanítási rendszer nem tesz különbséget abban, hogy a járványügyi intézkedéseket tényleges betegség megállapítása miatt vagy megelőzési céllal kell végrehajtani, így a kompenzáció módja is egységes. A telepauditálásoknál pedig a minisztérium úgy ítéli meg, hogy az 5%-os pluszkártalanítás feltételeit a dokumentumellenőrzések megtörténte nem elégíti ki, hanem ahhoz a legutóbbi szemle alapján szerzett kiváló, kiemelkedő minősítésre van szükség.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58