Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Birthe Steenberg, az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetségének (AVEC) főtitkára is foglakozott a fogyasztói tévhitekkel, de központi témája a világpiaci kilátások voltak. A világ első számú baromfihús-előállítója az USA, őt követi Kína, Európa, Brazília és Oroszország.
és már majdnem kétszer annyi baromfihúst termel (3110 ezer tonna) , mint a második helyezett Franciaország (1855 ezer tonna). Az első 10 termelő közé még egy kelet-európai ország fért be, Románia 417 ezer tonnával. Hazánkban az egy főre jutó baromfi-fogyasztás (32 kg) messze az uniós átlag (24 kg) felett van, de meghaladja a termelésben első lengyelek és franciák fogyasztását (28 kg) is. A baromfievésben világbajnok Izraelben azonban 56 kg szárnyast is elnyel egy átlagos fogyasztó.
Birthe Steenberg felhívta rá a figyelmet, hogy a világ különböző pontjain a csirke eltérő részeit kedvelik a vásárlók:
Mivel a csirke nemcsak mellből áll, Európának fontos bejutnia a csirkelábbal Kínába, a szárnnyal és combbal Távol-Keletre, illetve Dél-Afrikába, méghozzá nem más országokon keresztül. A főtitkárasszony hangsúlyozta, nagy versenyben vagyunk az olyan országokkal, mint Brazília és Ukrajna, ahol a nagy volumen rendkívül alacsony termelési és vágási költségekkel párosul. Európában drága a munkaerő, az energia és a világ legszigorúbb állatjóléti előírásaival rendelkezünk. Ez kiváló termékminőséget eredményez, ugyanakkor vigyáznunk kell rá, hogy az alacsonyabb standardoknak megfelelő importtermékkel ne vágjuk tönkre az öreg kontinens termelését.
Az előírások különbözősége miatt folyik a vita az USA és Európa között is. Washington szerint a termelést semmilyen módon nem szabad befolyásolni, helyette a végterméket kell kezelni. Ezért nincsenek a termelési körülményeket, vagy az állatszállításokat szabályozó előírásaik. A rossz tartási körülmének ugyanakkor fokozott antibiotikum-használattal járnak, ami növeli a rezisztens kórokozók megjelenésének kockázatát. Birthe Steenberg kitért arra is, hogy a Brexittel Európa egy fontos piacot veszítene el, hiszen
Egyébként ezen mennyiség fele Hollandián keresztül lép be, és csak egy tizede Franciaországból. Végül arra ösztönözte a résztvevőket, hogy a fogyasztók és a politikusok felé is közvetítsék a termelés értékeit és növeljék a baromfihús imázsát.