Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
2018-ban 20 százalékkal több biosertést vágtak Németországban, mint egy évvel ezt megelőzően. A kereslet továbbra is élénk a ökogazdaságokban tartott jószágok iránt, az eladási árral azonban probléma van a termelők szerint. Míg a zárttartásos állatok könnyen és jól értekesíthetőek, a szabadba is kijáró, szalmában turkáló disznók nehezen kelnek el.
Az állattartók egyszerre küzdenek a magas tartási és takarmányozás költségekkel, valamint a felvásárlók hiányával. 2013 és 2015 között csökkent az ökogazdaságokban tartott disznók száma, de 2016 óta ismét növekedési pálya figyelhető meg. 2017-ben 13 százalékos állománybővülést jegyztek fel Németországban, így az állomány elérte 133 ezret. Az ár ezzel párhuzamosan csökkent, noha az említett húsmennyiség édeskevés a kereslethez képest.
A biohúsok extrém kis szegmensét adják a húsipari kibocsátásnak, a forgalomba kerülő húsáru kevesebb mint egy százaléka származik ökogazdaságokból. A sertéshús piacán belül a biosertés még kisebb részarányt képvisel: fél százalékot. Szarvasmarhát lényegesen egyszerűbb ökogazdaságban nevelni, és mivel az ára is magasabb, jóval többen foglalkoznak vele. A marhahúsok 4,3 százaléka minősül bioterméknek, de a tejpiacon is 3 százalékos a biorészesedés. Még kézenfekvőbb a juhok ökológiai tartása, itt a biominősítésű húsok aránya eléri 11 százalékos részesedést.
A mostani piaci előrejelzések a közeljövőben sem jósolnak jobb értékesítési lehetőséget a biosertésnek. Az ökológiai tartást a kontinensünkön terjedő afrikai sertéspestis is megnehezíti. Pedig ha csak az átvételi árakat nézzük, elkerekedik a szemünk:
Nálunk decemberben 454 forintot ért a normál disznó. Ha a német árakkal vetjük össze, ott 1,46 euró, azaz 467 forint volt a kilogrammonkénti konvencionális ár. A különbözet két és félszeres a bio javára. Ebben a szegmensben is igaz, hogy a leszerződött sertéstartók magasabb és stabilabb árakat remélhettek 2018-ban, mint a szabadpaicon értékesítők.
A magas előállítási költségek ellenére a biosertéstartás kifizetődő tevékenységnek számít. Alsó-szászországi kutatások alapján az állattartók leadott sertésenként 47 eurót (15 ezer forint) kerestek. Az ökogazdák mégis szomorkodnak, mert 2017-ben ez a szám még 54 euró (17 ezer forint) volt. A szakemberek számításai szerint ahhoz, hogy a bioszegmens tartósan stabilan működjön, kocánként évi 22 választott malacra és azok 800 grammos napi tömeggyarapodására van szükség. A takarmányértékesítésnek el kell érnie a 3,1 kg/kg-ot.
Fogyasztói oldalon mindenképpen nő az igény a biohúsféleségek iránt, ami megalapozhatja a jó átvételi árakat. Egy biztos, a biomalacok már most is elképesztően drágák: egy 30 kilós kis hízóért 150 eurót (48 ezer forintot) kell leszurkolni.