Hoppá! - Hatalmas versenyre kényszeríthetik Csányit

agrarszektor.hu
Csaknem egymillió sertés levágására alkalmas vágó- és feldolgozóüzem tervein dolgozik a gyulai önkormányzat. Egy ekkora feldolgozó vetekedne Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató mohácsi vágóhídjával, amely idénre várható üzembe helyezése után egy műszakban szintén évi egymillió sertést vághat le. Gyulán azután fogalmaznak meg ambiciózus fejlesztési terveket, hogy az önkormányzati tulajdonú helyi cég, a Gyulahús Kft. húsipari szinten elképesztően nagy, 10 százalékos árbevétel arányos nyereséget ért el 2015-ben. A fejlesztési tervek "szépséghibája", hogy Magyarországon egyelőre nincs elegendő sertés ilyen léptékű feldolgozóipari kapacitásbővítésekhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akár ötszáz új munkahelyet teremthetne az a beruházás, amellyel csaknem egymillió sertés levágására és feldolgozására alkalmas új húsüzem és vágóhíd épülne Gyulán - jelentette be Görgényi Ernő helyi fideszes polgármester. A város jelenleg dolgozik a terveken - tette hozzá az MTI szerint.

Egy ilyen beruházás hasonló nagyságrendű lenne a Csányi Sándorhoz köthető mohácsi gigantikus vágóhídhoz, amelynek építési munkálatai javában folynak. Az új létesítmény - amely várhatóan az év végére készül el - egy műszakban egymillió sertést vághat majd le évente.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A grandiózus húsipari fejlesztéseknek azonban nem kedvez, hogy a valamivel 3 millió feletti jelenlegi sertéslétszám - hiába növekedett az utóbbi időszakban - továbbra is alacsonynak számít. Ezért egyes húsipari vállalatok exportmegrendeléseik teljesítéséhez hosszú ideje és rendszeresen importra is szorulnak. Nem véletlen, hogy saját sertésstratégiájában a kormány azt tűzte célul, hogy a 3 milliós mai sertésszámot meg kell duplázni, bár ehhez szükség lenne megfelelő piacokra is. A vágóhídi beruházást Gyulán is csak akkor valósítanák meg, ha a sertésstratégia sikeres lesz - közölte Görgényi Ernő.

Az ambiciózus gyulai fejlesztési tervek most azt követően fogalmazódnak meg, hogy a száz százalékos önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. húsipari szinten rendkívül nagynak számító, 10 százalékos árbevétel arányos nyereséget ért el 2015-ben. A 310 főt foglalkoztató cég eredménye ugyanis meghaladta az 500 millió forintot 5 milliárdos éves forgalom mellett.

Gyulán is károkat okoz az orosz embargó
A Gyulahús Kft.-t is érinti 2014 augusztusa óta az orosz embargó hatása - közölte Daka Zsolt, a társaság ügyvezetője. A cég Oroszországba irányuló kivitele ugyanis a teljes exportértékesítés 20 százalékát tette ki. A kieső bevételeket a szlovák, a cseh és a brit piacokon tudták pótolni, és belföldön is 10 százalék felett tudtak bővülni tavaly.

Kitűnő önkormányzati üzleti befektetés volt a Gyulahús Kft. megalapítása, és az egykori húskombinát eszközeinek megvásárlása - fogalmazott az eredményeket értékelve a polgármester. Szerinte a beruházás megtérülése máris látszik, mivel a vállalati nyerség lassan kiegyenlíti a befektetési költségeket.

A gyulai önkormányzat 2012 decemberében munkahelyteremtésre és munkahelyek megmentésére 1,8 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól, majd 860 millió forintért teljes berendezésével együtt megvette az akkor felszámolás alatt álló gyulai gyárat, megvásárolta a termékek gyártásához szükséges jogokat és átvette a dolgozókat is. Csaknem egymilliárd forintot pedig jegyzett tőke formájában bocsátottak a létrehozott Gyulahús Kft. rendelkezésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06