Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Idén rendezte meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet az Európai Friss Kalandok nevű programsorozatot, amellyel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára kívánták felhívni a családok és a gyermekek figyelmét - írja közleményében a kamara. A programsorozat első évében országszerte 15 települést érintett, emellett a program keretében megvalósult az Európai Friss Kalandok roadshow, valamint több áruházi (Tesco, Auchan, Coop, CBA) megjelenés is. A kampány első évében a magyar termelők felajánlása révén közel 2400 kilogramm gyümölcsöt és 800 kilogramm zöldséget kóstoltattak a gyermekek között.
A kampánnyal a népegészségügyi célokat kívánja támogatni a NAK - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Jelenleg mindössze 262 gramm friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a kisgyermesek családok naponta, ha ezt azonban sikerülne 460 grammra emelni, az önmagában 730 ezer tonna termelésbővülésre és több mint 100 milliárd forint új érték előállításra adna lehetőséget a magyar gazdák számára.
Győrffy Balázs
elnök
Nemzeti Agrárgazdasági KamaraA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja. 1979-ben született Pápán. Felsőfokú tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi... Tovább »
A kampány azért is aktualitás, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, a betegségek megelőzésében, valamint az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában. A nemzetközi trendekkel párhuzamban azonban Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása a lakosság körében.
A KSH 2016-os kutatása szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vannak, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2014-es kutatásában a 4-10 éves korú gyermekek étkezési szokásaival kapcsolatban kimutatta, hogy a túlsúly és az elhízás mértéke évről évre egyre magasabb. A TÉT Platform 11-18 évesek körében vizsgálta a túlsúly, elhízás mértékét - 24 százalékuk, azaz minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban.
Fotók: Todoroff Lázár