Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Egy ausztrál cég olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel 60 napig frissen tartható a tehéntej, és ezt követően is biztonságosan fogyasztható az emberek számára - írja a www.independent.ie. Az innovációt eddig csak a tehéntejen próbálták ki, de a fejlesztők szerint több állat tejénél - kecske, juh - is alkalmazható lehet. A technológia ugyanakkor az egész exportpiacot megváltoztathatja, a tej eltarthatóságának növelésével ugyanis repülő helyett akár hajóval is szállíthatják majd a friss tehéntejet az ausztrálok a világ minden tájára, így Japánba, Kínába, Malajziába, Szingapúrba és Indonéziába is.
A technológia kifejlesztői szerint a tej így biztonságosabb és egészségesebb az emberek számára, azáltal ugyanis, hogy nem hőkezelik a tejet, könnyebben megőrzi természetes állapotát, ez pedig táplálkozási szempontból is hasznosabbá teszi. Pasztőrizálás során ugyanis a tejet hosszabb ideig (legalább 15 másodpercig) viszonylag alacsony hőmérsékleten (legalább 72 fokon) tartják, majd 6 fokra hűtik. Ezzel az eljárással az a probléma, hogy míg a melegítéssel valóban elpusztulnak a baktériumok, és biztonságosan fogyasztható lesz a tej, eltűnnek belőle olyan fontos tápelemek, mint a májfunkció és a csontfejlődés alapvető enzimje, valamint csökken a tej B2 és B12 vitamin szintje is.
Az ausztrálok szabadalmaztatott eljárása az egyetlen olyan ismert módszer jelenleg, amely megöli a tejben a Bacillus cereus-t, ami egy olyan baktérium, amely hányást és hasmenést okozhat. A technológia lényege tehát, hogy elpusztítja a tejből a káros anyagokat, emellett azonban lehetővé teszi a hosszabb tárolást.