Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
2017-ben hazánkban a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként 680 kilogramm (2 kg/fő/nap) volt, mely az előző évhez képest nem változott. A hazai felhasználás két év alatt 2 százalékkal 2010-hez mérten 6,7 százalékkal bővült - áll a NAK Élelmiszeripari hírlevelében. A bázisévet megelőző tíz évet tekintve 2016-ban és 2017-ben volt a legmagasabb az egy főre jutó élelmiszer mennyisége, és a 2017. évi szint jellemezte a 2000-es évek közepét.
Az összes rendelkezésre álló élelmiszer több mint harmadát jelentő állati eredetű termékek(hús, hal, tej, tojás) fogyasztható mennyisége az előző évhez képest átlagosan 1 százalékkal nőtt. Az egy főre jutó húskínálat 2017-ben 71 kilogramm volt (napi 200 g/fő), 5 kilogrammal több, mint 2016-ban.
A rendelkezésre álló összes húsmennyiségen belül változatlanul a baromfihús aránya a legnagyobb (47%), részesedése valamelyest nőtt 2016-hoz képest. Az egy főre jutó baromfihús (34 kg) az előző évhez viszonyítva 3,5 kilogrammal, 2012-2016 átlagához mérten 6 kilogrammal, mintegy negyedével volt több.A sertéshúskínálat 1 kilogrammal nőtt, éves viszonylatban és meghaladta a 30 kilogrammot egy főre vetítve. Ez a mennyiség 15 százalékkal felülmúlta a megelőző öt év átlagát, ugyanakkor a sertéshús részesedése (43%) 2017-ben alig érzékelhetően mérséklődött. A rendelkezésre álló marhahús egy főre jutó mennyisége változatlanul 3 kilogramm volt, részesedése mindössze 4 százalék.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016-os adatai szerint az egy főre jutó húsfogyasztás 66,4 kilogramm volt, amelyből a sertéshús 29,3 kilogrammot, míg a baromfi 30 kilogrammot képviselt. Ez a mennyiség naponta mintegy 200 gramm húsnak felelt meg. Vagyis a hústermelés és -fogyasztás a sertés esetében nagyjából egyensúlyban van, baromfiból azonban bőven jut exportra is, hiszena termelés 11,7 százalékkal felülmúlja a belföldi igényeket.