Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ígéretes az idei szőlőtermés, ezért jó évjáratra számítanak. Ezt a mádi Szepsy Pincészet résztulajdonosa, ifjabb Szepsy István mondta, aki azt is kifejtette, hogy a szüret még tart javában. Jelenleg a száraz bor alapanyagait szedik, majd a botritiszes gyümölcsöket gyűjtik be szamorodninak vagy aszúnak - olvasható az Infostart oldalán.
A borász elmondta, hogy nagyon jó gyümölcsöket tudnak szüretelni. Volt egy kis aggodalom a magasabb savak miatt, de mostanra nagyon szép, érett beltartalom volt mindegyik alapanyagban, amit eddig már kipréseltek. Az erjedések zajlanak, azt lehet mondani, hogy nagyon ígéretes, az évjáratról nyilatkozni még nehéz, de a Szepsy Pincészet nagy évjáratot vár. Emellett nagyon szépen fejlődik a botritisz, és sok aszút is várnak, mert nagyon jó minőségű a gyümölcs, kiváló ízű, jó savszerkezetű.
- mondta ifjabb Szepsy István.
A borász beszélt arról is, hogy a tokaji borokra általánosságban nincs még akkora kereslet, mint amit szeretnének, de az egész borvidéken azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon. A boraikat 60-70%-ban külföldön értékesítik, elsősorban az ára miatt, mert a tokaji aszú készítése a világ legdrágább borkészítési eljárása. Még nincs azon az áron, hogy rentábilisan lehessen készíteni, de a száraz borok segítik a cégek finanszírozását. Ezek a magas árak többnyire külföldön érvényesíthetők, a külföldi piac nagyon fontos a tokajinak és a Szepsy márkának is, azon dolgoznak, hogy minél nagyobb nemzetközi piaci felülete legyen a boraiknak - mondta el a borász. A Szepsy Pincészet tulajdonosával, Szepsy Istvánnal nemrég az Agrárszektor is interjút készített. A csúcsborokról és a borászat jövőjéről szóló cikk itt olvasható:
Egerben mindent visz a bikavér
Az eddig feldolgozott szőlőtermés kiváló és jó ízű - ezt már a Gál Tibor Pincészet tulajdonosa mondta. Gál Tibor szerint az idei évjárat minden szempontból különbözik az eddig megszokottaktól, mert eddig mindig nagyon korán el kellett indítani a szüretet, mert nagyon korán érett a szőlő a meleg nyarak miatt, viszont most két fél-három hét késéssel indultak neki a 2021-es évjáratnak.
Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!
December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.Ennek van előnye és hátrány is, de egyelőre ami bejött a pincébe, az kiválónak tűnik, nagyon egészségesnek, kiválónak, finom ízűnek - mondta Gál Tibor. A borvidéken a bikavér a legfontosabb termék, de ehhez a szőlőt még nem szüretelik, most a fehér szőlők vannak soron, utána jönnek a pinot noir-ok, kékfrankosok, syrah-k, de ezek még egy-másfél hetet váratnak magukra. A borász szerint az lesz a szüretnek a csúcspontja, a legizgalmasabb rész, amikor a legfontosabb terméknek, a bikavérnek az alapanyagai be fognak érkezni.
A boraik több mint 40 százalékát külföldön adják el, ami nagyobb biztonságot ad a cég működésének, és ezen belül is a bikavér kulcsszerepet játszik. Gál Tibor elmondta, hogy húsz évig próbáltak azon dolgozni, hogy hogyan tudnának nem foglalkozni bikavérrel, mert a bikavér nem tud annyira erős lenni, amivel a prémium bortermelők tudnának érvényesülni.
- mondta Gál Tibor.
Ugyanakkor a koronavírus-járvány negatív hatásait érzékelik, hiszen a lezárások kilenc hónapjában leállt az értékesítés, felhalmozódtak a készletek. Most viszont az jelent gondot, hogy rengeteg a megrendelés. A szakember elmondta, hogy kicsit olyan érzésük van, mintha a kiesett nyolc-kilenc hónapot egy-két hónap alatt akarnák bepótolni az emberek. Igyekeznek helytállni, és ami nehézséget okoz, az leginkább a munkaerőhiány, mert a hirtelen megnövekedett érdeklődést és keresletet nem tudják ilyen gyorsan pótolni.
Az Etyek-Budai borvidéken az eső még veszélyt jelent
A szárazság miatt kevesebb a szőlő, mint tavaly, de ezzel együtt jó évjárat lehet az idei - mondta az Etyek-Budai borvidék budai régiójában található Nyakas Pince főborásza. Nyúlné Pühra Beáta szerint rendhagyó a mostani szüret, mert tavaly október 2-án már végeztek mindennel, most pedig egyharmada még kint van a szőlőnek.
A főborász elmondta, hogy túl nagy volt a szárazság, és emiatt hihetetlen magas savtartalommal rendelkeztek a próbaszüreti minták alapján a mustok, és várniuk kell. Maga a mustfok az abszolút jó volt, viszont a savtartalom nagyon magas volt. Mennyiség szempontjából kevesebb a szőlő, mint tavaly volt. Ami bent van a pincében, ott semmi ok nincsen panaszra. Rendkívül jó évjárat is lehet, de nagyon oda kell figyelni - mondta a szakember.
- tette hozzá Nyúlné Pürhra Beáta.
A Hajós-Bajai borvidéken igazán kimagasló év lehet 2021
A Koch Borászat 2020-as Duna-Tisza közi Nérója lett az Országház Bora verseny győztese rozé kategóriában. A hajós-bajai borászat tulajdonosa az InfoRádiónak azt mondta: a borversenyek irányt mutatnak a szakma képviselőinek, hogy hol tartanak, milyen minőséget képviselnek a munkásságukban. Koch Csaba szerint a saját borait mindenki jónak tartja, ezért fontosak az objektív értékelések.
A borász úgy látja, hogy nagyon érdekes évjárat lesz 2021-es, mert nagyon szélsőséges időjárási viszonyok alakultak ki, főleg lokálisan. Míg az egyik dűlőben felhőszakadás volt, a másikban nem esett két hónapig az eső. A növények ezt nagyon megsínylették, mégis nagy évjárat is lehet.
- mondta Koch Csaba.