Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Magyarországon - a területalapú támogatási adatok szerint - körülbelül 1770 hektáron termesztenek sütőtököt. A legnagyobb termőterület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található (több mint 330 hektár), de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött termesztik a sütőtököt. Mivel a hazai termelés eléri a 35-40 ezer tonnát évente, így az import elenyésző méretű, az elmúlt években ezer tonna alatt volt. Magyarországon a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és jellemzően az őszi-téli hónapokra koncentrálódik.
Az érett sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Ha szeletben veszi az ember, arra kell figyelnie, hogy a húsa szép, egységes és narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig arra kell ügyelni, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök már tárolható a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. Fogyasztható például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik számára bébiételként elkészítve. Elkészíthető húsok mellé, párolva például kiváló köret. Mindezeken túl a sütőtök rendkívül jó antioxidáns, és kutatások bebizonyították, hogy véd a tüdőrák kialakulása ellen; a számos jótékony hatással rendelkező élelmiszert az indiánok még kígyómarás ellen is alkalmazták.
Az április végén elvetett magokból október végére fejlődik ki az egyik itthon kedvelt sütőtökfajta, a nagydobosi. Ez a hosszú tenyészidejű csemege kifejezetten kedveli a homokos - a legtöbb haszonnövény számára nem igazán kedvező - talajt. Szürkés héjával és erőteljes izével érezhetően más élményt nyújt, mint többi fajtatársa. Az igazi nagydobosi kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsavtartalmával nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is.
Bár évszázadok óta szerepel a magyar konyhában a változatos színekben pompázó héjú sütőtök, az utóbbi időben elhomályosította az angolszász eredetű Halloween és a narancssárga dísztök. Fontos kiemelni, hogy az úgynevezett Halloween-tökök más típushoz tartoznak, általában a biológiailag cukkini, patisszon és spárgatök rokonságába tartozó növényt lehet kapni ezen a néven. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de amikor a zöldségesekhez, áruházakba kerülnek, termésük már érett, kemény és ehetetlen. Ráadásul Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető! Az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle Halloween-tök kapható hazánkban, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 - élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 - enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök akár mérgezőek is lehetnek, de az ízük jellemzően elég kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól!