Döbbenetes dolog derült ki a húsfogyasztásról: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a húsfogyasztásról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Átlagosan évi 80 kilogramm húst fogyasztanak el az EU-s polgárok, ami mindazok mellett, hogy magas szám, a környezetnek sem feltétlenül jó. Bár számtalan helyen hallhattuk, hogy a kérődzők nagy mennyiségben állítanak elő metánt, ami a klímaváltozáshoz is nagyban hozzájárul. Ez részben igaz, de szélsőséges irányba nem szabad sem elmenni, sem gondolkodni. Minden mindennel összefügg, a hangsúly a tudatosságon van. Valamelyest valóban jó volna csökkenteni a húsfogyasztást, de a legfontosabbnak annak kellene lennie, hogy kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást folytassunk, jó minőségű élelmiszerekből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az állatok fenntartásához rengeteg táplálékra, földterületre és vízre van szükség. Sok szakértő úgy véli, hogy mérsékelnünk kell a fogyasztásunkat. Dr. Matin Qaim, a Bonni Egyetem munkatársa szerint ha a világon mindenki annyi húst enne, mint az európaiak és az észak-amerikaiak, bizonyosan nem érhetnénk el a klímaváltozás elleni harcban kitűzött célokat. A kutató kiemelte, jelentősen csökkentenünk kell fogyasztásunkat, ideális esetben évi 20 kilogrammra vagy kevesebbre, azaz legalább 75 százalékkal. A szakértő szerint az ukrajnai háború okozta gabonahiány is igazolja, hogy az élelmiszerbiztonság érdekében kevesebb gabonát kellene adnunk állatainknak - írja a 24.hu a Phys.org alapján. A szakember kollégája segítségével vizsgálja új tanulmányukban a húsfogyasztás és a fenntarthatóság kapcsolatát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A páros úgy gondolja (és ezt nagyon fontos kihangsúlyozni!), hogy az emberiségnek nem kell sem vegán, sem vegetáriánus étrendre váltania, a problémát nem így kell megoldani - és nem is lehetne. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy nem egy régió létezik, ahol az állattartás adott, a növénytermesztést pedig nem vagy csak nehezen lehetne kivitelezni. A kutatók szerint a gazdag országok fogyasztása jelenti a fő gondot. Bár tény, hogy egyre többen térnek át a növényi alapú étrendekre, ennek ellenére még mindig rengeteg hús fogy Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. B Qaim úgy véli, hogy a fogyasztást úgy lehetne mérsékelni, ha magasabb lenne az állati eredetű termékek adója. A döntés nyilvánvalóan nem lenne népszerű, érdemes ugyanakkor tisztában lenni vele, hogy a hús magas környezetvédelmi költsége jelenleg nem tükröződik a piaci árakban. Ami pedig elengedhetetlen, hogy a fiatalokat már egészen fiatal korukban el kezdjék edukálni a környezettudatosságra, melyre jó opció lehetne, ha a fenntartható fogyasztás bekerülne a tantervbe. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?