Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Raskó György agrárközgazdász úgy látja, hogy az élelmiszerárak tekintetében egy új egyensúlyi helyzet fog kialakulni, amihez már a magyar élelmiszerpiac is közelít. A szakember szerint az élelmiszerárak emelkedése elért egy olyan szintet, ami már a fogyasztás egyértelmű csökkenését eredményezi - olvasható az Infostart oldalán. Még az alapvető élelmiszerek esetében is az látszik, hogy az emberek elkezdtek takarékoskodni: kevesebb cukrot, kevesebb tejterméket és tojást vásárolnak.
Az agrárközgazdász szerint ez nemcsak Magyarországra érvényes, hanem egész Nyugat-Európában jellemzővé vált az élelmiszer-kereslet csökkenése. Az élelmiszerek ugyanis, évtizedeken át politikai okokból is az olcsó termékek közé tartoztak.
Most ez változott meg, vége van az olcsó élelmiszerek korszakának
- jelentette ki Raskó György.
A szakember szerint ez nem annyira negatív jelenség, mivel az elmúlt évtizedekben Nyugat-Európában, de Magyarországon is a lakosság rendkívül pazarlóan bánt az élelmiszerekkel, és millió tonnás mennyiségben dobtak ki azt. A drágulás és a kereslet csökkenése ennek a pazarlásnak is véget vethet - mutatott rá az agrárközgazdász, aki ugyanakkor szomorú tényként említette azt, hogy az élelmiszerárak növekedésében Magyarország élen jár, az uniós átlagnak több mint duplája a hazai élelmiszer-infláció.
Még a hatósági áras termékekkel együtt is utolértük azokat a környező országokat, ahol korábban az élelmiszerek valamivel drágábbak voltak. Most Magyarország az alapvető élelmiszerárakat tekintve gyakorlatilag elérte az osztrák, szlovák és a szlovén szintet
- mondta ki Raskó György.
Az agrárközgazdász külön is szólt a húsárak emelkedéséről. Szerinte ezt elsősorban az elképesztő mértékű takarmánydrágulás és az energiaárak emelkedése okozza. E két tényező adja ugyanis az állattenyésztés költségeinek közel 80%-át. Raskó György szerint, mivel itt újabb emelkedés várható, ezért bármelyik állatfaj esetében számítani lehet arra, hogy a fogyasztói árak is tovább fognak növekedni. Úgy véli, hogy most egész Európában a sertéshús ára fog nőni, de várhatóan a tojás is drágulni fog.
A szakember azonban azt mondta, hogy a drágulással nem emelkedik majd a gazdák nyeresége, mivel a költségeik még a bevételeiknél is gyorsabban nőnek. Így legfeljebb arra lesz elég a többletbevétel, hogy ne menjenek tönkre. Raskó György beszélt arról is, hogy mára az állattenyésztés minden ágazata nagyüzemivé vált. A magas energia- és takarmányárak miatt ugyanis eltűntek a háztáji állattartók, a nagyüzemek pedig nyereséget akarnak termelni.
Az agrárszakember ugyanakkor arról is beszélt, hogy a rendkívül magas költségek miatt még a megemelkedett felvásárlási árak ellenére is csak nagyon alacsony az állattenyésztés jövedelmezősége. Úgy véli, ezt hosszabb távon nem lehet fenntartani. Ezért ő arra számít, hogy a takarmányárak csökkenni fognak. A nemzetközi piacokon máris körülbelül 100 euróval, vagyis 40 ezer forinttal olcsóbb a takarmánybúza tonnánkénti ára. Raskó György reményei szerint ezt az árcsökkenést nem fogják lenyelni a takarmánykeverők, és így stabilizálódhatnak a takarmányárak is.
Viszont továbbra is árfelhajtó marad az energia folyamatos drágulása. Márpedig az állattenyésztés nagy energiafogyasztó, hiszen fűteni és hűteni is kell a telepeket, ez pedig nem olcsó dolog
-emelte ki Raskó György.