Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az egyre nagyobb hatású és gyakoribb időjárási események felforgatják a termelési ciklusokat, megnehezítve ezen ínyenc ételek készítőinek, hogy ragaszkodjanak a szigorú, hagyományos receptekhez és eljárásokhoz, amelyeket be kell tartaniuk. A bevételkiesés jelentős lehet. A tavalyi évben ezekkel a minőségi jelzésekkel, azaz a földrajzi jelzésekkel (GI) ellátott élelmiszerek és italok értékesítésével több mint 70 milliárd eurós bevételt értek el - írja a NAK. Franciaországban, amely több mint 250 ilyen címkével büszkélkedhet, a Savoie régió tejtermelői -akik olyan sajtokat termelnek, mint a lyukas Emmental de Savoie vagy a Raclette de Savoie- azt mondják, hogy a szárazság felperzselte a füves prériket, melyek szervesen kapcsolódnak az évszázados receptekhez, és központi szerepet töltenek be tehenek takarmányozásában.
Már júniusban lehetetlenné vált a legeltetési követelmények betartása, így hozzá kellett nyúlni a télre betárolt készletekhez, ezért savoyai gazdák és több más francia földrajzi jelzéses terméket előállító is eltérést kért a termelési szabályoktól az aszály közepette, annak érdekében, hogy továbbra is használhassák a jövedelmező EU-s jelzéseket. Délnyugat-Franciaországban az EU által védett Piment d'Espelette-t termelő gazdálkodók, szintén eltérést kaptak az INAO -tól (Franciaország Nemzeti Eredeti és Minőségi Intézete, mely az ottani földrajzi jelzéseket és más minőségi jelöléseket szabályozó kormányzati szerv) mivel lehetetlenné vált a termőterület esővízzel történő öntözése. A Le Parisien szerint a Piment d'Espelette mellett az INAO már két borra adott eltérést: a bordeaux-i régióból és a Saint-Nectaire sajt készítőiből, és további kérelmekre számítanak.
Hangsúlyozni kell, hogy ezek az engedmények átmenetiek, így a gazdák egyre jobban aggódnak, hogy hosszútávon miként lesznek képesek alkalmazkodni a változó környezethez. Az olaszországi Pó folyót sújtó idei szárazság miatt -amelytől az olasz iparosodott mezőgazdaság nagyjából 30 százaléka függ- a parmezán sajtkészítők nehezen teljesítették saját termelési előírásaikat, mivel teheneik kevesebb tejet adtak. A makkal táplált spanyol, fajtatiszta Ibérico (Ibérico de Raza Pura) sonkája, a Jamón de Bellota termelői azt mondják, hogy az aszálytól sújtott tölgyesek egyre kevesebb makkot teremnek. Ezért arra kényszerültek, hogy csökkentsék az előállított sonka mennyiségét a rendelkezésre álló kevesebb makk mennyiségének megfelelően.
A változó éghajlat mellett az EU gazdálkodóinak a szabályozási környezet fenyegetéseivel is szembe kell nézniük Brüsszelben. Attól tartanak, hogy az uniós élelmiszerek tápértékjelölésére vonatkozó tervek aránytalanul veszik célkeresztbe a földrajzi jelzéseket, amelyek általában zsírosak vagy sósak (így negatív információt közvetítenének a fogyasztóknak, mert a hagyományos eljárásokkal készült termékek a leegyszerűsített jelölések nem kapnának kedvező megjelölést).