Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára az Indexnek elmondta, hogy
a teljes ágazatban érezni a nehézségek súlyát. Az olyan makrogazdasági tényezők, mint a magas infláció, az elszálló energia-és alapanyagárak, valamint a gyenge forintárfolyam hatása alól a húsipar sem tudja kivonni magát, az élelmiszergyártás energiaköltségei jelentősen megnőttek az idén. Az élősertés ára egy év alatt megduplázódott. Nemcsak a közvetlen gyártási költségek nőttek, de a magas energiaárak az alap- és csomagolóanyagok árait is magával húzta, utóbbinál pedig akár ellátási hiány is felléphet. Hozzátette, hogy a húskészítmények esetében extra energiákat emészt fel a tárolás, a szállítási költségek emelkedése pedig tovább drágítja a termékeket. Ezek a hatások pedig így a virsliknél is visszaköszönnek.
A szakember elmondta továbbá, hogy a tapasztalataik szerint a fogyasztók a virslivásárlás esetében az olcsóbb és a saját márkás termékeket preferálják. A virslinél sem volt elkerülhető az áremelés, viszont nem egységes, hanem termékcsoportonként eltérő drágulás ment végbe. Mostisch Martina kifejtette, hogy átlagosan nagyjából 20-35%-ot drágultak a virslik, idén pedig többször is emelték az átadói árat a cégek ennél a termékkategóriánál. Jól érezhető az is, hogy a fogyasztók nem mondhatók márkahűnek, könnyen váltanak az Élelmiszerkönyvnek megfelelő virslikategóriából már kiszoruló, virslinek látszó húskészítményekre.
A legnagyobb favorit egyébként a műbélbe töltött pultos termékek, az ennek megfelelő „olcsó” virsli általában vákuumos kiszerelésben érhető el az önkiszolgáló polcokon. A virsliértékesítés körülbelül egynegyede a szilveszteri szezonban kerül a piacra. A termék éves forgalma nagyjából 30 ezer tonna, várhatóan ez a mennyiség az idén is el fog fogyni. Egyúttal az is látszik, hogy a piacon egyre több úgynevezett helyettesítő termék lesz, például rudacska vagy pálcika. A prémiumkategóriás bécsi és frankfurti virslik iránti kereslet gyengébb, valamint a kisebb kiszerelések iránti kereslet várható.