Aggasztó dolog történik rengeteg élelmiszerrel az EU-ban: nincs mese, lépni kell

Aggasztó dolog történik rengeteg élelmiszerrel az EU-ban: nincs mese, lépni kell

agrarszektor.hu
Bár egészen jelentős különbségek tapasztalhatóak az Európai Unió tagországaiban, összességében még mindig azt lehet mondani, hogy túl sok élelmiszer kerül a kukákba. Ez a pazarlás több szempontból is óriási felelőtlenségnek minősül, ugyanakkor arányaiban leginkább a háztartások gondatlansága mutatkozik meg a számok mögött.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az élelmiszer-pazarlás egyre komolyabb, globális szinten jelentős probléma napjainkban. Veszélyét az adja, hogy növeli az ellátás bizonytalanságát, ezzel pedig hozzájárul az éhezés és az alultápláltság növekedéséhez. Emellett a feleslegesen megtermelt élelmiszerek környezeti terhe hozzájárul az éghajlatváltozáshoz is, fokozza a túlzott vízfelhasználással összefüggő kockázatokat - írta meg a Magyar Nemzet. Az élelmiszer előállításához értékes erőforrások felhasználása szükséges, így magas a tevékenység ökológiai lábnyoma.

A termesztés, betakarítás, szállítás, előállítás, csomagolás, tárolás, kereskedelem, előkészítés mind energiaigényes folyamatok. Ezt az energiát pazaroljuk el a feleslegesen előállított, majd kidobott élelmiszerek esetében. Ennek kiküszöbölésére sokféle megoldás létezik, amelyek közül a leghatékonyabb és a legegyszerűbb a pazarlás megelőzése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy az élelmiszerek pazarlásán belül meg lehet különböztetni elkerülhető, nem elkerülhető és potenciálisan elkerülhető hulladékokat. 

  • A legelső pont arra utal, hogy eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel kerül a kukába. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel. Ha ez megtörténik, az általában emberi gondatlanság eredménye. Ez nevezhető valójában pazarlásnak.
  • A második pont az emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű úgynevezett élelmiszerrészeket érinti. Ilyen például a tojáshéj, a csont vagy éppen a banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
  • Végezetül: potenciálisan elkerülhető élelmiszer-hulladékról akkor lehet beszélni az emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel esetében, amikor egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés miatt kerül kukába például a csirkebőr vagy a kenyérhéj.

Élelmiszer-hulladék az élelmiszerlánc minden pontján keletkezik, az elsődleges termelésnél, a feldolgozás és a gyártás során, a kereskedelem és egyéb forgalmazás területén. Továbbá az éttermek és étkezési szolgáltatások tevékenysége során és végül a háztartásokban. A KSH összegzése azt is megállapította, hogy arányaiban a háztartásokban keletkezik a legnagyobb része a szóban forgó hulladéknak.

Az Európai Unióban 2020-ban ez az arány 55%-os volt, amely fejenként, átlagosan 70 kilogramm élelmiszert jelent. Magyarországon ennél is nagyobb, 70% körüli a háztartások részaránya a teljes élelmiszer-hulladék képződéséből. A teljes élelmiszer-hulladék több mint 20%-a a feldolgozás és a gyártás során keletkezik, és az elsődleges termelés felel a legkevesebb veszteségért.

Az elemzés arra is rávilágít, hogy Európai Unió országaiban 2020-ban egy főre vetítve átlagosan 127 kilogramm élelmiszer veszett kárba. Az egyes országok között azonban jelentősek a különbségek. A legtöbb élelmiszer-hulladék (fejenként 397 kilogramm) Cipruson keletkezett. Ezt az országot követi Dánia, Görögország és Portugália, fejenként kétszáz kilogramm körüli értékkel. A legalacsonyabb élelmiszerhulladék-értéket Szlovéniában és Horvátországban mérték, kevesebb mint 20%-át Ciprus adatának. Magyarország élelmiszerhulladék-adata (93 kilogramm/fő) az uniós átlagnál alacsonyabb, így jobb értéknek tekinthető.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?