Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Mi, magyarok előszeretettel fogyasztjuk a különféle kenyereket, de nem egyforma mennyiségben: érdekesség, hogy a közép - magyarországiak évente 36 kg-ot, míg a dél-alföldiek jóval többet, 58 kg-ot esznek meg. Bár voltak hírek arról, hogy ősztől visszaeshetnek az árak, hamar bebizonyosodott, hogy erről kár ábrándozni. Ahogyan lapunk is megírta korábban, az idei aratás után hiába lett olcsóbb a búza beszerzési ára, ebből a kézműves pékségek vajmi keveset érzékelhettek. Nem szabad elfelejteni, hogy 75-80 százalékkal voltak és vannak magasabban a lisztárak a két évvel ezelőtti szinthez képest. A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József egyúttal kiemelte: ilyen és ennél magasabb kenyérárakra kell számítani.
2022-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 659 forint volt egy kiló kenyér, idén már átlagosan ezer forintba kerül. A kenyér ára egy év alatt tehát jelentősen drágult, amit jól alátámaszt az MTI frissen közzétett ábrája is:
Jól látható, hogy 2020-ban még 356 forint volt egy kilogramm fehér kenyér, a félbarna 316 forint. 2021-ben előbbi már 401, utóbbi 351 forint. Tavaly már 659 forint volt a fehér kenyér, a félbarnáért pedig 575 forintot kellett fizetni. Jelenleg viszont nem ritkák az 1000 forint feletti árak sem, ráadásul, ha valaki kézműves, esetleg különlegesebb termék mellett dönt, ahogyan mondani szokás, határ a csillagos ég.
Az ízlésünk is változik
Ma már számtalan kenyér közül válogathatunk, hiszen a megszokott fehér és félbarna termékeken kívül a magvas, teljes kiőrlésű, rozs, ízesített stb. megtalálható a szortimentben. Ezen kívül a különlegesebb termékek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendhetnek: az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közleménye szerint a kereslet kielégítésére ma már egyre több kézműves pékségben juthatunk hozzá ökológiai gabonákból, sőt ősgabonákból (tönköly, alakor és tönke) készített, különleges beltartalmi értékű pékárukhoz. A hazai ökokutatások bővülésével és a gazda-molnár-pék közösség erősödésével egyre többen kapcsolódnak be az ellenálló búzafajok és fajtáik ökológiai termékpályájába - nem véletlenül. A legújabb kutatási eredmények kétséget kizáróan alátámasztják, hogy egyes ősbúzafajoknak kiemelkedő a beltartalmi értéke és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók.
A tönke és alakor ősbúza fajok a tönkölytől eltérően szinte alig ismertek, pedig több tulajdonságukat tekintve is vetekszenek vele, de gyakran felül is múlják azt. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérje-összetételük, emészthetőségük, antioxidáns-vegyület és ásványi anyag tartalmuk kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. Manapság pedig egyre népszerűbb az egészségesebb, fenntarthatóbb táplálkozás, főleg a fiatalok körében, így nem csoda, hogy egyre többen nyitottak az ilyen termékekre is.
Mint említettük, trendek ide vagy oda, a hazai kenyérfogyasztás évről évre csökken, amit a fenti ábra is mutat. 21 évvel ezelőtt még közel 63 kilogramm kenyeret ettünk meg egy év alatt, 2012-ben ez már csak 40,6 kiló volt, 2020-ban pedig nagyjából 35 kiló. A csökkenés pedig azóta is tart: eleinte a koronavírus-járvány, majd a háború és az infláció emelkedése miatt vettek kevesebb kenyeret a magyarok. Emellett a fogyasztók a minőségibb termékek felé fordultak.