Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Spanyol Statisztikai Hivatal (INE; Instituto Nacional de Estadística) legfrissebb kimutatásai szerint a spanyol szupermarketekben a burgonya kilónkénti ára január és augusztus között 12%-kal, 2016 óta pedig átlagosan 66%-kal emelkedett. És bár a szupermarketekben a fogyasztói ár már 2 euró/kg (795 Ft/kg) közelében jár, a gazdák jelenleg csak 30-35 centet (120-140 Ft/kg) kapnak az áruért - írja a FruitVeb. Ez az egyenlőtlenség frusztrációt kelt a termelők körében. Alberto Duque, a COAG képviselője, valamint a Kasztília és León (Castilla y León) burgonyatermelőit is tömörítő szakmaközi szervezet elnöke rámutatott, hogy bár a termelők által kapott átvételi árak csökkentek, ez a mérséklődés nem jut el a fogyasztókhoz. Júliusban Duque kilónként 60 centért adta el a termését, de most alig 35 centet kap, ami nem fedezi a termelési költségeket. A termelők által kapott és a fogyasztók által fizetett ár különbsége 350% körüli.
Ez az árkülönbség egyben azt is jelenti, hogy a gazdák jövedelme egyre csökken, miközben a szupermarketek fenntartják a magas árakat.
Ráadásul a francia burgonya behozatala tovább mérsékelte a belföldi átvételi árakat, de a fogyasztók számára nem jelentett előnyt, mivel a bolti árak változatlanok maradtak. Spanyolországban az idei burgonyatermést a csapadéhiány és a hőség is befolyásolta, ami 30%-os terméskieséshez vezetett. Spanyolországban a burgonya fogyasztása a fagyasztott vagy fogyasztásra kész termékek előnyben részesítése miatt csökken, ami tovább súlyosbítja az ágazat helyzetét. Duque szerint a burgonyaágazatban sürgős intézkedésekre van szükség a haszonkulcsok igazságosabb elosztásának és a termelők megfelelő fizetésének biztosítása érdekében. Ez lehetővé tenné, hogy a fogyasztók ésszerű árakat fizessenek anélkül, hogy a termelők jövedelmezősége csökkenne.