Furcsa fordulat: meglepő, ami a burgonyával történik Lengyelországban

Furcsa fordulat: meglepő, ami a burgonyával történik Lengyelországban

agrarszektor.hu
Továbbra is az előző öt év átlaga körül alakul a burgonya ára Lengyelországban, annak ellenére hogy a tavalyi, rekordárakat hozó rossz termésű évhez hasonló szezon várható. A 2023-as évben az ideihez hasonló termés mellett sem árasztották el burgonyával a lengyel piacot a nyugati országok - és nem valószínű, hogy ez az idei évben másként lesz. Elsősorban azért, mert vannak olyan országok, amelyekből várhatóan jelentős kereslet érkezik majd ezekre a tételekre - elsősorban a balkáni országok, ahol a terméskiesést még az árvizek is súlyosbították.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Lengyelországban a nagybani piacokon a burgonya ára a szeptemberi folyamatos emelkedés után enyhe csökkenést mutatott: a sárga és a piros fajták esetében október első hetének végére 0,67-1,00 PLN/kg (62-93 Ft/kg), a fehér fajtáknál pedig 1-1,4 PLN/kg (93-130 Ft/kg) közötti árak voltak jellemzőek. Ezek az árak alig haladják meg az előző öt év átlagát, és több mint 25%-kal maradnak el a tavalyi szinttől, ráadásul jóval alacsonyabbak, mint a környező országokban: Ukrajnában például átszámítva 1,7 PLN/kg (158 Ft/kg) felett alakulnak. Piaci szakértők további áresést valószínűsítenek, mivel már most vannak 0,5-0,6 PLN/kg (46-56 Ft/kg) közötti nagybani vételi ajánlatok - írja a FruitVeB.

Ezért a lengyel burgonyapiacon egyre forróbb és feszültebb a helyzet, pláne, hogy a Statisztikai Hivatal szeptemberi prognózisa 5,8 millió tonnás termést valószínűsít, ami valamivel több ugyan, mint a tavalyi 5,6 millió tonnás volumen (az utóbbi 15 év legkisebb termése), de alapvetően nem ígér változást az előző évi, rekord árakat hozó viszonyokhoz képest. Valószínűsíthető továbbá, hogy a szeptemberi prognózisban szereplő mennyiségtől a tényleges termés valamivel el fog maradni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?