Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Európai Parlament képviselői elutasították a húsipar által támogatott javaslatot, ami megtiltotta volna a húsmentes élelmiszerek húsra utaló megnevezésekkel történő forgalmazását. A politikusok döntése értelmében a jövőben a növényi alapú, teljesen húsmentes termékeket is lehet hagyományosan a hústermékekre utaló megnevezésekkel értékesíteni az éttermekben és a boltokban, írta meg a Guardian.
A mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos problémákról szóló szavazáson az Európai Parlament kijelentette, hogy az úgynevezett zöldség-burgerek, szója steak-ek és vegán kolbászok megtarthatják a hústermékekre utaló elnevezéseiket, és az unió egészében forgalmazhatóak ezeken a neveken. A tiltást elrendelő javaslatot egyébként támogatta az európai gazdák legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA is, amely azzal érvelt, hogy a húsra utaló elnevezések megtévesztik a fogyasztókat. A vita ellentétes oldalán 13 nagy szervezet állt, egyebek mellett a Greenpeace és a WWF, amely azt kérte a jogalkotóktól, hogy utasítsák el a javaslatot, mondván, egy ilyen tiltás nemcsak nevetségessé tenné az Európai Uniót, de ártott volna az uniós környezetvédelem hitelességének is.
A javaslat elutasítása mellett kampányoló csoportok szerint a növényi alapú élelmezés erősítése összhangban van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy megoldást találjanak a globális felmelegedés kezelésére. A növényi alapú élelmiszer-helyettesítők azzal érveltek, hogy ha elveszítenék a lehetőséget a termékeik steak-ként vagy kolbászként való jelölésére, azzal azok láthatatlanabbá válnának a fogyasztók számára.
A szavazás után az Európai Fogyasztók Szervezete, a fogyasztóvédelmi egyesületeket tömörítő ernyőcsoport üdvözölte a képviselők döntését. A szervezet szerint ameddig világosan vegetáriánusként vagy vegánként vannak jelölve a termékek, addig a fogyasztók nem keverik össze a szójából készült steak-et, a csicseriborsó alapú kolbászt a valódi húsból készült élelmiszerekkel. Elmondásuk szerint az olyan kifejezések, mint a "steak" vagy a "burger" csak egyszerűbbé teszik a fogyasztók számára ezen termékek beillesztését az étrendjükbe.
A Greenpeace és az Európai Fogyasztók szervezete mindazonáltal kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a törvényhozók további szigorításokat fogadtak el az olyan helyettesítő élelmiszerek elnevezését illetően, amelyek nem tartalmaznak tejet. Az olyan megnevezéseket, mint a mandulatej, vagy a szójajoghurt már betiltották Európában, miután az unió legfelsőbb bírósága 2017-ben kimondta, hogy a teljesen növényi alapú élelmiszereket nem lehet tejre, vajra vagy sajtra utaló elnevezésekkel forgalmazni, mivel ezek kifejezetten az állati eredetű termékek számára vannak fenntartva.
Az élelmiszeripari alternatívák egyébként egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, a szakértői becslések szerint az ágazat forgalma megduplázódhat 2025-re. A változó trendekről az Agrárszektor is beszámolt.