Ezek a legprosperálóbb élelmiszeripari ágazatok!

agrarszektor.hu
Az utóbbi öt évben megduplázódott az élelmiszeripar nyeresége, ami az elvégzett beruházásoknak és támogatásoknak köszönhető - emelte ki Nagy István több interjúban is. Egy-egy ágazat beruházási hajlandóságán lemérhető, hogy mennyi jövedelem keletkezik benne, illetve milyennek érzik a gazdasági szereplők az üzleti kilátásokat. Az első helyezett dupla annyi pénzt rakott a fejlesztésekbe, mint a második.

Március 19-én jön a tavasz meghatározó agráreseménye: Agrárium 2025

A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.

Kistermelők, őstermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Az utóbbi öt évben megduplázódott az élelmiszeripar nyeresége, ami az elvégzett beruházásoknak és támogatásoknak köszönhető - emelte ki Nagy István több interjúban is. A fejlesztésekhez még mindig 66 százalék önerőt használtak fel a vállalkozások, de a támogatások aránya tavaly már növekedést mutatott. A legnagyobb beruházási kedv a baromfi-feldolgozóiparban volt tetten érhető, ami az ágazat jövedelemtermelő képességével és jó piaci kilátásaival magyarázható. .

Tavaly a baromfi-feldolgozók kétszer több pénzt raktak a fejlesztésekbe, mint a második helyezett üdítőitalgyártók.

A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet összesítése alapján az élelmiszeripari beruházások értéke a 19 főnél többet foglalkoztató vállalkozások körében 9 százalékkal alacsonyabb volt 2018-ban, mint 2017-ben. A fejlesztéseket 2018-ban is nagyrészt saját erőből (66 százalék) finanszírozták a vállalkozások, de ennek aránya csökkent 2017-hez képest (76 százalék).

A támogatások aránya a beruházásokban 2, a lízingelt berendezéseké pedig 1 százalékponttal emelkedett. A banki hitel a 2017. évi 13 százalékról 2018-ra19 százalékra emelkedett. A beruházások összetétele a következőképpen alakult: a teljes összeg 65 százalékát gépekre és berendezésekre, 26 százalékát épületekre és építményekre, 5 százalékát járművekre fordították 2018-ban.

A legnagyobb értékű beruházások a 19 fő feletti foglalkoztatottal működő vállalkozások esetén a baromfihús-feldolgozás, az üdítőital-, ásványvízgyártás, a kenyér, friss pékáru gyártás szakágazatokban történtek, de élénk volt a fejlesztési kedv a zöldség-gyümölcs feldolgozásban és a tejtermékgyártásban is.

A 19 fő feletti foglalkoztatottal működő élelmiszeripari vállalkozások a 2018-as évre vonatkozóan a 2017. évinél 6 százalékkal magasabb nettó árbevétel elérését jelezték az adatgyűjtés időpontjában. A ráfordításokon belül az anyagjellegű ráfordítások becsült összege 6, míg a személyi jellegű ráfordítások 11 százalékkal magasabbak voltak, mint az azt megelőző évben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?