Feketelistára kerültek ezek a magyar húsok: sok ország teljesen kitiltotta őket
Számtalan harmadik ország vezetett be korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre.
Mexikó környékén már 10.000 évvel ezelőtt is ettek avokádót, amit régészeti leletek is alátámasztanak. A 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik.
Az avokádó felhasználása és jellemzői
Az avokádó a meleg égövi országokon kívül az avokádó piaci termékként csak néhány évtized óta népszerű. Európában is gyorsan nagy gazdasági jelentőségre tett szert. Napjainkban a legtöbb avokádót Mexikóban, Kaliforniában, Hawaiin és Floridában termesztik. A világ egyik vezető avokádó termesztő országa a mai napig nem más, mint Mexikó, de az amerikaiak igényeit Kalifornia szolgálja ki. Mintegy 500 fajtája ismert. Az avokádó nagyon egészséges, amit jól mutat az, hogy kiváló E-vitamin forrás, valamint nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Magas zsírtartalmú, de ezek a zsírok egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak. Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin. A gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír. Nem túl alacsony kalóriatartalmú gyümölcs: 10 dkg avokádóban 218 kalória van.
A kozmetikaipar sem veti meg, sőt, előszeretettel használják különböző pakolások, bőrtápláló krémek alapanyagaként. Otthon tejföllel kikevert avokádópürével lehet táplálni a bőrünket, illetve mézzel és lime-lével kikevert püréből arcpakolást készíthetünk. Nem csoda hát, hogy az avokádó ekkora népszerűségnek örvend, ráadásul könnyen felhasználható a konyhában, nagyszerű krémek készíthetőek belőle, de egyszerűen egy pirítósra rávágni sem utolsó.
Az avokádó csíráztatása és termesztése
Az első és legfontosabb lépés, hogy csíráztassunk avokádómagot: ezt könnyen megtehetjük úgy, hogy tűzünk három fogpiszkálót a magba és tegyük vizespohárra. A víz a pohárban olyan magasan álljon, hogy a magot ne érje el, de biztosítson annyi nedvességet, hogy a mag ne száradjon ki. Négy-nyolc hét szükséges ahhoz, hogy a mag megduzzadjon, ekkor láthatóvá válnak a gyökerek és a két magfél szétválik, hogy szabad utat engedjen a csírának. Az avokádó magját viszonylag gyorsan el kell ültetni, mivel a csíraképességét csak rövid ideig tartja meg. A mag hegyes végével felfelé ültessük a cserépbe. Ha a mag gömb alakú, akkor csak tegyük a földre és csak akkor ültessük el véglegesen, amikor már megjelent az első hajtás és gyökér. Jó vízáteresztő képességű földbe tegyük a mag kétharmadát és folyamatosan tartsuk nedvesen és helyezzük meleg, árnyékos helyre.
Viszonylag gyorsan nőnek és sok tápanyagra van szükségük a fiatal növényeknek, ezért tápanyagban gazdag legyen a föld, melybe átültetjük őket. A magunk termesztett avokádó általában egyenesen nő és nem ágazik el. Ahhoz, hogy az oldalágak is megfelelően fejlődjenek, a csúcsokat le kell csípni. Arra figyeljünk, hogy nyáron igen sok vizet igényel, télen viszont csak annyit, hogy a levelek ne hulljanak le. Naponta célszerű langyos vízzel bepermetezni. Márciustól kéthetente trágyázzuk, egészen augusztusig. Az avokádó a napos ablakot szereti, jól érzi magát más növényekkel együtt is.
Számtalan harmadik ország vezetett be korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre.
A Tranzit Csoport vezérigazgatója szerint csak a felkészült szereplők maradnak talpon a bajba jutott víziszárnyas-ágazatban.
A gyártók igen találékonyan döntik el, hogy milyen logót, szlogent vagy állítást tüntessenek fel az élelmiszereken.
Az Európai Parlament jóváhagyta az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottságot.
A lengyelek is csatlakoztak a tiltakozáshoz az EU és a dél-amerikai államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás ellen.
Elindult az ÖKO pályázat beadása, amely kiemelkedő támogatást nyújt az ökológiai gazdálkodóknak. A Biokontroll tapasztalt szakértői segítenek gördülékenyen végigmenni a folyamaton!