Új élelmiszerek árasztják el a magyar boltokat is: egyre többen keresik őket
A fenntarthatóság, az állatjólét és az egészséges életmód is egyre fontosabb szempont a fogyasztóknak.
Az egykori, falusi parasztkertekből soha sem hiányozhatott egy csinos bokrocskát nevelő, illatos lombozatú, egynyári növény, a bazsalikom. Így termesszük otthon!
A bazsalikom jellegzetes, illóolaj-tartalmú fűszernövény, amelynek a virágzó hajtásában 0,5-1,5% igen kellemes és tartós, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú és pikáns ízű anyag van. A 30-50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű bokor meleg és napfénykedvelő. Szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Virágágy szegélyezésére, sőt balkonládába kiültetve is kellemes színfoltja a díszkertnek.
A bazsalikom megköti a pozitív ionokat gerjeszti a negatív ionokat és a napsugarak által ózont szabadít fel. A bazsalikom hatékony diaforetikus és lázcsillapító szer, a legtöbb megfázás, influenza, tüdőpanasz esetén. Eltávolítja a tüdőből és az orrjáratokból a Kapha (víz) fölösleget, fokozza a Pránát (éltető energiát) és az érzékek kifinomultságát. Kitűzi a magas Vatát a vastagbélből, javítja a felszívódást, továbbá erősíti az idegszövetet és fejleszti a memóriát. Italként mézzel fogyasztva a bazsalikom elősegíti az elme tisztaságát.
Termesztés és ápolás
Magvetéssel palántát ajánlatos nevelni belőle és ezeket a májusi fagyok elmúltával lehet kiültetni a szabadba. A palánták nagyon hideg-érzékenyek, már fagypontnál károsodnak. A meleg idő beálltával azonban meggyorsul a növekedésük. Különösebb ápolásra nincs is szükségük, csupán a gyomoktól kell megvédeni őket. A legtöbb illóolajat a virágzó hajtások tartalmazzák. Ezeket folyamatosan lehet vágni, és a többi nyári virággal együtt alkalmas a vázák díszítésére. A bazsalikom télre is tárolható: a kis csokrokba kötött hajtásokat árnyékos, szellős helyen felaggatva megszárítjuk, majd a leveleket lemorzsoljuk, és fém vagy üveg edényben tartjuk el felhasználásukig.
Fénykedvelő és melegigényes növény. Hidegre érzékeny, a levelek már 0,5-1 oC-on megfeketednek és lehullanak. A tenyészidőszakban 550-600 mm csapadékot igényel. Magyarországon csak öntözéssel termeszthető. Vízfogyasztása – különösen az oldalhajtások megjelenését követő időszakban – nagy. Termesztésre a gyorsan melegedő, humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású talajok a legmegfelelőbbek. A mag csírázásához 18-20 oC hőmérsékletre van szükség. Előveteményre nem érzékeny, a kapások után jól termeszthető. Követelmény, hogy a talaj ne legyen évelő gyomokkal fertőzött. Ha a bazsalikom tábla túl gyomos lesz, a vágás után a gyomok kiválogatása sok időt vesz igénybe, ami megemeli a költségeket.
Az őszi mélyszántást követő tavaszi talajmunkákkal megülepedett, aprómorzsás szerkezetű, kertszerűen elművelt talajfelszínt kell kialakítani. Fontos a talaj nedvességének megtartása, ezért a vetésmélységen túli talajmozgatást kerüljük, ha mégis szükséges, hengerezzük utána a területet. A bazsalikom a szerves trágya utóhatását is jól hasznosítja, ezért közvetlen istállótrágyázást nem igényel. Alaptrágyaként az őszi talaj-előkészítéskor 35-40 kg/ha nitrogén, 55-70 kg/ha foszfor és 60-80 kg/ha káliumot, a tavaszi talaj-előkészítéskor 30-40 kg/ha nitrogént, valamint az első vágás után 40-50 kg/ha nitrogén műtrágyát kell a talajba bedolgozni. A bazsalikom palántaneveléssel és állandó helyre vetéssel egyaránt termeszthető.
Betegségek és kártevők
Betegség és kártevők ellen vegyi védelemre nincs szükség, igazi bio-növények.
A fenntarthatóság, az állatjólét és az egészséges életmód is egyre fontosabb szempont a fogyasztóknak.
Amit korábban hulladéknak hívtunk, arra másodlagos nyersanyagként kell tekinteni.
Nem volt zökkenő- és feszültségmentes az új Közös Agrárpolitika első éve sem Magyarországon.
A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.
December 3-5. között rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát Siófokon.
A mezőgazdasági igényekre szabott vállalatirányítási rendszerek az agrárcégek legjobb eszközei lehetnek arra, hogy megőrizzék és növeljék versenyképességüket.