
Egyre több ilyen élelmiszer van itthon: sokan veszik, de ezt nem tudják róla
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
Az édesburgonya vagy batáta a neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Az édesburgonya jellemzői és felhasználása
Az édesburgonyát főként gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Közép-Amerikában őshonos, de már az őslakosok Dél-Amerika szerte betelepítették, Európába maga Kolumbusz Kristóf hozta be. Spanyolországból terjedt el, eleinte, mint kerti dísznövény, később, mint haszonnövény. Az édesburgonyát ehetjük sütve, főve, köretként, levesként desszertként és chipsként, ráadásul nagyon finom és egészséges is. Térdhódítása többek között annak is köszönhető, hogy egyrészt újdonság, másrészt sokan kezdtek el figyelni az egészségesebb táplálkozásra, az édesburgonya pedig remekül beilleszthető az étrendekbe. Több antioxidánst tartalmaz, illetve a szénhidrát is olyan formában található meg benne, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják.
A legtöbb növényfaj érzékeny, főleg az aszályra, a batáta viszont nem tartozik ezek közé a zöldségek közé. A csapadékra érzékeny a legjobban, de még ennek ellenére is lehet jó a termés. A hideget nem kedveli, a kritikus időszak tavasz végére esik, hiszen a május végi fagyok veszélyeztetik a leginkább. De a tartósan hűvösebb napokat - 10 fok alatt - sem viseli túl jól. A meleg időjárást jól tűri, olyannyira, hogy 35 fokig lényegében nem esik semmi baja, de az ennél melegebb napoknak is jól ellenáll.
Az édesburgonya jótékony hatása
Az édesburgonyában lévő szénhidrátok másképp szívódnak fel, mint például a hagyományos burgonyában lévők. Közepes glikémiás értéke mellett tápanyagai olyan kombinációban vannak jelen, melyek ellensúlyozzák a szénhidrátok gyors felszívódását. Az emésztőrendszer fertőzése esetén való fogyasztása jótékony hatással van annak gyógyulására. Az édesburgonya a szemre is jó hatással lehet, hiszen a szemorvosok állítása szerint minden élelmiszer, ami béta-karotint tartalmaz, kedves a szemnek. A béta-karotin az A-vitamin (retinol) előanyaga. Az A-vitamin hiányakor a foto receptorok külső szegmense romlik, aminek hatására a látás károsul. Az édesburgonya kiemelkedő antioxidáns tartalma mellett a C- és E-vitamin tartalma is segít a szem degeneratív károsodásának megakadályozásában. Továbbá csökkenti a gyulladást és egyes kutatás szerint bizonyos rákos megbetegedések is megelőzhetőek a segítségével.
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
A hibrid fajták bár kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkeznek, érdemes kipróbálni a tájfajtákat is.
Rengeteg előnnyel járhat a mezőgazdaságban a fekete katonalégy lárvájának hasznosítása.
Egyre bizonytalanabb a banán jövője, 2080-ra a termelő régiók 60 százalékát fogja súlyosan érinteni a klímaváltozás.
Mi a jó választás az otthoni konyhakerthez? Hogyan készüljünk elő a forró nyári hónapokra?
Végére értünk a beadási időszaknak! A tavalyi év tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt 2024-ben is az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben.
A Glomo Start mIKRo kimondottan fajgazdag inokulálást tesz lehetővé, ugyanis hét különböző gombafaj szaporítóképleteit tartalmazza.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro