
Egyre több ilyen élelmiszer van itthon: sokan veszik, de ezt nem tudják róla
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
Az egres a kőtörőfű-virágúak rendjébe és a ribiszkefélék családjába tartozó faj. Egyéb nevei: brüszke, büszke, piszke, püszke, pöszméte vagy köszméte.
Az egres jellemzői és termesztése
Az egres gyümölcsként igen ízletes, a savanykás, fanyar bogyók sokrétűen felhasználhatóak a konyhában, de nyersen fogyasztva is kiválóak és sokan szeretik. Emellett az egres növényként is különleges, megjelenését tekintve dús bokor, vagy alacsony termetű fa, a termés változattól függően lehet sárgászöld, sötét színű, vagy akár piros! Az egres hosszan terem, ráadásul a bogyók sokáig megmaradnak az ágakon, így a tavasszal heteken keresztül lehet csipegetni őket!
Az egres mondhatni, hogy hálás kerti gyümölcstermő, hiszen nem érzékeny a talajra, de az enyhén savanyú, gazdagabb közegben terem a legbőségesebben. Nem sok körülötte a feladat sem, az oltott csemeték tulajdonképpen ellenállóak, csupán egy kevés tavaszi metszést, és rendszeres öntözést kívánnak!
Az egres jótékony hatása
Az egres védi a szívet, számos olyan értékes hatóanyagot tartalmaz, amik csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, köztük a benne lévő kálium és antioxidánsok. Utóbbiak redukálják a vérben található, olykor plakkosodást is előidéző LDL-koleszterinszintet. A kálium bizonyítottan az egyik legjobb érvédő ásványi anyag, szabályozza a vérnyomást és a pulzust.
Az egres rákellenes hatással is bír, a fitonutriensekben, antioxidánsokban gazdag ételek bizonyítottan közrejátszanak egyes ráktípusok kockázatának csökkentésében. Az egresben található anyagok közül a folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin emelkednek ki, ezen tápanyagok szerepet játszathatnak az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodások meggátolásában, amik máskülönben a rák kialakulásához vezethetnek.
Támogatja az agyműködést is, mivel a benne található citromsav megállítja a vassejtek felhalmozódását, és egy kutatás szerint jelentősen redukál olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór. Mindezek mellett az egres a vércukorszint is stabilizálja, hasznos tulajdonságainak köszönhetően effektíven szabályozza a vércukorszintet. Magas rosttartalma miatt lassítja a cukor felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az azzal járó falási rohamokat, kóros elhízást is.
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
A hibrid fajták bár kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkeznek, érdemes kipróbálni a tájfajtákat is.
Rengeteg előnnyel járhat a mezőgazdaságban a fekete katonalégy lárvájának hasznosítása.
Egyre bizonytalanabb a banán jövője, 2080-ra a termelő régiók 60 százalékát fogja súlyosan érinteni a klímaváltozás.
Mi a jó választás az otthoni konyhakerthez? Hogyan készüljünk elő a forró nyári hónapokra?
Végére értünk a beadási időszaknak! A tavalyi év tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt 2024-ben is az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben.
A Glomo Start mIKRo kimondottan fajgazdag inokulálást tesz lehetővé, ugyanis hét különböző gombafaj szaporítóképleteit tartalmazza.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro