Új őrület a magyar kertekben: egyre többen ültetnek ilyen gyümölcsöket
Sokan vélik úgy, hogy kis kertben nem férnek el gyümölcsök, pedig van választék bőven.
A juh párosujjú patás, kérődző állat, egyike az ember által legrégebben háziasított állatnak. A juh gyapja, teje és húsa is felhasználható.
A juh vagy birka (Ovis aries vagy Ovis gmelini aries) az emlősök osztályának párosujjú patások rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak családjába és a kecskeformák alcsaládjába tartozó faj, amelyet korábban a muflon (Ovis gmelini) egyik alfajaként tartották számon; egyes források még mindig annak tekintik. Az ember által egyik legrégebben háziasított állat, melynek gyapja, teje és húsa is felhasználható. Világszerte valamivel több mint 1 milliárdra becsülik az állományát. A juh kérődző állat és szinte a füvön is megél - ezért lett a gyengébb legelők első számú hasznosítója. Természetes körülmények között is könnyen szaporodik.
A juh életmódja
A juhok napközbeni tevékenységet folytatnak, hajnaltól alkonyatig táplálkoznak, és időnként megállnak pihenni és kérődzni. A juhok számára ideális legelő nem a gyepszerű fű, hanem a fűfélék, hüvelyesek és fűszernövények sokasága. A juhok tartására szolgáló földterületek típusai széles skálán mozognak, a szándékosan bevetett és javított legelőktől a durva, őshonos földekig.
A juh előfordulása
A juhtenyésztés a lakott világ nagy részén elterjedt, és számos civilizáció számára alapvető fontosságú volt. A modern korban Ausztrália, Új-Zéland, a déli és középső dél-amerikai nemzetek, valamint a Brit-szigetek kötődnek leginkább a juhtenyésztéshez.
A juh táplálkozása
A juhok növényevő emlősök. A legtöbb fajta inkább füvet és más rövid, durva takarmányt legel, és kerüli a növények magasabb, fás részeit, amelyeket a kecskék szívesen fogyasztanak. Mind a juhok, mind a kecskék ajkukkal és nyelvükkel választják ki a növény könnyebben emészthető vagy magasabb tápanyagtartalmú részeit. A juhok azonban jól legelnek a monokultúrás legelőkön, ahol a kecskék többsége rosszul boldogul. Mint minden kérődzőnek, a juhok gyomra is négy részből áll, amely lehetővé teszi számukra, hogy a szárakból, levelekből és maghéjakból származó cellulózt egyszerűbb szénhidrátokra bontsák. A takarmányon kívül a juhok másik fő tápláléka a széna, gyakran a téli hónapokban. A kizárólag legelőn (széna nélkül is) való megélhetés képessége fajtánként változik, de minden juh képes túlélni ezen a táplálkozáson. Egyes juhok étrendjében ásványi anyagok is szerepelnek, akár nyomelemkeverékben, akár nyalókában. A juhoknak szánt takarmánynak speciálisan összeállítottnak kell lennie, mivel a legtöbb szarvasmarha-, baromfi-, sertés-, sőt még néhány kecsketakarmány is olyan mértékű rezet tartalmaz, amely a juhok számára halálos. Ugyanez a veszély vonatkozik az ásványi anyagokat tartalmazó kiegészítőkre, például a sótartalmú nyalókákra is.
A juh fajtái
A házi juh többféle hasznosítású állat, és a ma létező több mint 200 fajta e különböző célok kiszolgálására jött létre. Egyes források ezer vagy még több fajtát említenek, de ezek a számok egyes források szerint nem ellenőrizhetők. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azonban több száz juhfajtát azonosított. Majdnem minden juhot az alapján osztályoznak, hogy mely termék előállítására alkalmas a leginkább: gyapjú, hús, tej, bőr, vagy ezek kombinációja, ezek a kettős hasznosítású fajták. A juhok osztályozásakor használt egyéb jellemzők közé tartozik az arcszín (általában fehér vagy fekete), a farok hossza, a szarvak megléte vagy hiánya, valamint az a domborzat, amelyre a fajtát kifejlesztették. Ez utóbbit különösen hangsúlyozzák az Egyesült Királyságban, ahol a fajtákat hegyvidéki (hegyi vagy hegyvidéki) vagy alföldi fajtaként írják le. A juh lehet zsírfarkú típus is, amely egy Afrikában és Ázsiában elterjedt kettős hasznosítású juh, amelynek a farkán belül és a farka körül nagyobb zsírlerakódások vannak.
A fajtákat gyakran a gyapjú típusa alapján osztályozzák. A finom gyapjúfajták azok, amelyek gyapjúja nagy göndörségű és sűrűségű, és amelyeket a textíliákhoz előnyben részesítenek. Ezek többsége a merinói juhoktól származik. A downs fajták gyapjúja a két szélsőség között helyezkedik el, és jellemzően gyorsan növő, sötét arcú hús- és tenyészfajták. Néhány jelentős közepes gyapjúfajtát, például a Corriedale-t, a hosszú és a finom gyapjúfajták kettős célú keresztezéséből hozták létre a nagy termelésű kereskedelmi állományok számára. A hosszú gyapjúak a legnagyobb juhfajták, hosszú gyapjúval és lassú növekedési ütemmel. A hosszú gyapjú juhokat leginkább keresztezésre értékelik más juhfajták tulajdonságainak javítása érdekében. Például: az amerikai Columbia fajtát a Lincoln kosok (hosszú gyapjúfajták) és a finom gyapjújú Rambouillet anyajuhok keresztezésével fejlesztették ki.
A durva vagy szőnyeggyapjú juhok olyan juhok, amelyek gyapja közepes vagy hosszú, jellegzetes durvaságú. A hagyományosan szőnyeggyapjú előállítására használt fajták nagy változatosságot mutatnak, de a fő követelmény az, hogy a gyapjú ne bomoljon meg erős igénybevétel mellett sem. Mivel a szőnyegminőségű gyapjú iránti kereslet csökken, az ilyen típusú juhok tenyésztői megpróbálják ezeket a hagyományos fajtákat alternatív célokra felhasználni. Mások mindig is elsősorban húsosztályú juhok voltak. A juhok egy kisebb osztályát a tejhasznú fajták alkotják. A kettős hasznosítású fajtákat, amelyek elsősorban hús- vagy gyapjújuhok lehetnek, gyakran másodsorban fejőállatként használják, de van néhány olyan fajta, amelyet elsősorban fejésre használnak. Ezek a juhok nagyobb mennyiségű tejet termelnek és valamivel hosszabb laktációs görbével rendelkeznek. Tejük minőségében a tejelő juhok zsír- és fehérjetartalom százalékos aránya eltér a nem tejelő fajtáktól, de a laktóztartalom nem.
A juhfajták utolsó csoportja a szőr- vagy szőrös juhoké, amelyek egyáltalán nem növesztenek gyapjút. A szőrös juhok a gyapjas fajták kialakulása előtt tartott korai háziasított juhokhoz hasonlítanak, és hús és prém céljából tenyésztik őket. Néhány modern szőrös juhfajta, mint például a dorper, a gyapjú- és szőrfajták keresztezéséből származik. A hús- és bőrtermelők számára a szőrös juhok tartása olcsóbb, mivel nem kell őket nyírni. A szőrös juhok ellenállóbbak a parazitákkal és a meleg időjárással szemben is.
A juh szaporodása
A birkák a többi csordaállathoz hasonló szaporodási stratégiát követnek. Az anyajuhok egy csoportjával általában egyetlen kos párosodik, akit vagy a tenyésztő választott ki, vagy (a vadon élő populációkban) a többi kossal folytatott fizikai küzdelemmel szerzett dominanciát. A legtöbb juh szezonálisan szaporodik, bár egyes juhok egész évben képesek szaporodni. Az anyajuhok általában 6-8 hónapos korukban, a kosok pedig általában 4-6 hónapos korukban érik el az ivarérettséget. Vannak azonban kivételek. Például a finnjuh anyajuh bárányok már 3-4 hónapos korukban elérhetik az ivarérettséget, a merinói anyajuhok pedig néha 18-20 hónapos korukban. Az anyajuhoknak körülbelül 17 naponta van ivarzási ciklusuk, amelynek során illatot bocsátanak ki, és a kosok felé fizikai megnyilvánulásaikkal jelzik a készenlétet.
A párosodás után a juhok vemhességi ideje körülbelül 5 hónap, és a normális vajúdás egy-három órát vesz igénybe. Bár egyes fajták rendszeresen nagyobb alomnyi bárányt dobnak, a legtöbbjük egy- vagy ikerbárányt hoz világra. A vajúdás alatt vagy nem sokkal utána az anyajuhok és a bárányok kis báránynevelő kis karámokba zárhatóak, amelyek célja az anyajuhok gondos megfigyelése és a bárányok és a bárányok közötti kapcsolat megszilárdítása.
Sokan vélik úgy, hogy kis kertben nem férnek el gyümölcsök, pedig van választék bőven.
Amit korábban hulladéknak hívtunk, arra másodlagos nyersanyagként kell tekinteni.
Egyre többen érzik ezt, ahogy a klímaváltozással összefüggésbe hozható természeti csapások vagy más jelenségek a mindennapok részévé válnak.
Chilében is megalakult az úgynevezett vetőmagőrök mozgalma, akik a hagyományos növényfajták megmentését tűzték ki célul maguk elé.
2024 októberében a magyar gazdák 36,4 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban.
A mezőgazdasági igényekre szabott vállalatirányítási rendszerek az agrárcégek legjobb eszközei lehetnek arra, hogy megőrizzék és növeljék versenyképességüket.