
Egyre több ilyen élelmiszer van itthon: sokan veszik, de ezt nem tudják róla
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
A karfiol az egyik kedvelt eleme a leveseknek és lényegében az egész magyar konyhának is. A káposztafélék családjába tartozó növény, leginkább Európában népszerű.
Ásványi sókban és C-vitaminban egyaránt gazdag, jól tárolható fagyasztva is, emellett igen sokszínűen lehet elkészíteni. Leggyakoribb a fehér virágú változat, de létezik zöld és lila rózsájú karfiol is. Megéri tehát termeszteni, de azt érdemes észben tartani, hogy igényes növényről van szó, de ha odafigyelünk és tudjuk, mit kell tenni, akkor nagy baj már nem lehet.
Termesztés és ápolás
Fényigényes, ezért lehetőleg ne árnyákos helyre ültessük, egyben figyeljünk arra is, hogy ne érje állandóan a nap, mivel rózsái a tűző nap hatására megbarnulhatnak – ez ellen viszont lehet védekezni, mégpedig úgy, hogy a belső leveleket összekötjük, így a levelek védik a fejlődő rózsát. Az említett lila és zöld fajták kevésbé érzékenyek, azokat nem kell így védeni. A talajokra is igényes, a humuszban és tápanyagokban gazdag, semleges kémhatású, közepesen kötött talajokat kedvel, emellett a nitrogén és a káliumigénye is magas. A tápanyagban gazdag talajt könnyen biztosíthatjuk istállótrágya segítségével. Fontos, hogy a vízellátásra is odafigyeljünk, hiszen vízigényes növényről van szó, ezért rendszeresen kell öntözni. Ám, mivel rendszeresen öntözzük, tömörödhet a talaj, ebben az esetben rendszeres talajlazításra is szükség van. Mulcsozni is érdemes lehet, így a talaj tovább megőrzi a nedvességét. Amire még oda kell figyelni, az az úgynevezett grízesedés: ilyenkor a száraz levegő hatására a karfiol rózsája úgymond túlnő, tehát a fej nem a megszokott keménységű lesz, hanem a kis rózsák szétszakadoznak, és virágzatba mennek át.
Az április eleji ültetéshez január végétől-február közepéig vethetjük a karfiol magokat, melegágyásban nevelhetjük a palántákat, a szabadban a hidegtől, fóliatakarással kell védeni őket. A fólia alatt viszont sose legyen 22 foknál melegebb! Az április-májusi ültetéshez márciusban vethetjük a magokat, az őszi karfiol neveléséhez május elején. A palántákat akkor ültessük csak ki, ha a talaj hőmérséklete meghaladja a 10 fokot!
Betegségek és kártevők
Kártevők közül a káposztalégy és a káposzta bagolylepke, valamint a földibolha támadhatja meg leginkább, betegségek közül pedig a peronoszpóra jellemző. Itt is, mint minden esetben fontos a megelőzés, fontos, hogy a karfiolt ne ültessük közvetlenül más káposztafélék után, így megelőzhető a kártevők és betegségek túlzott elszaporodása. Jó tipp, hogy előnevelt, majd kiültetett palántákkal termesszük a veteményesünkben/konyhakertünkben. Védekezni leginkább úgy tudunk, ha az igényekre odafigyelünk termesztés során, megbízható forrásból vásároljuk a magokat/palántákat, az esetleges beteg növényeket azonnal eltávolítjuk, valamit, ha szükséges permetezzük (lehetőleg környezetbarát szerekkel).
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
A hibrid fajták bár kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkeznek, érdemes kipróbálni a tájfajtákat is.
Rengeteg előnnyel járhat a mezőgazdaságban a fekete katonalégy lárvájának hasznosítása.
Egyre bizonytalanabb a banán jövője, 2080-ra a termelő régiók 60 százalékát fogja súlyosan érinteni a klímaváltozás.
Mi a jó választás az otthoni konyhakerthez? Hogyan készüljünk elő a forró nyári hónapokra?
Végére értünk a beadási időszaknak! A tavalyi év tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt 2024-ben is az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben.
A Glomo Start mIKRo kimondottan fajgazdag inokulálást tesz lehetővé, ugyanis hét különböző gombafaj szaporítóképleteit tartalmazza.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro