
Egyre több ilyen élelmiszer van itthon: sokan veszik, de ezt nem tudják róla
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
A spárgatök az egyik leggyakrabban használt főzőtökfajta. Színe halványsárga vagy zöldes, általában még éretlenül fogyasztjuk. Kedvező hatásai miatt gyógynövényként is fogyasztható.
A spárgatök jellemzői
A spárgatök eredeti előfordulási területe a közép-amerikai Mexikóban van. A spárgatöknek ismert a gyulladásgátló hatása is, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet. A gyalult tökből készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat és akár pitéket is, sokféleképpen felhasználhatjuk.
A spárgatök termesztése
A spárgatök egy fény-és melegigényes és fagyérzékeny zöldség. Vízigénye jelentős, ezért az öntözést ne hanyagoljuk el! A talaj típusára nem különösebben kényes, az viszont fontos, hogy a talaj tápanyagban gazdag legyen. A spárgatök gyorsan fejlődik, tenyészideje rövid, nem csak főnövényként, hanem elő és utónövényként is termeszthető. Jó előveteménye lehet például a retek, saláta vagy spenót, míg utána jellemzően téli retket, karalábét, céklát termesztenek. A spárgatököt szabadföldbe április közepétől vethetjük, valamint termeszthetjük előnevelt palánták ültetésével is. A palántanevelés ideje 30-40 nap, a 3-4 lombleveles palántákat április végén, május elején ültethetjük ki a szabadba. A spárgatök magjait más tökfélékhez hasonlóan a legjobb tökfészekbe vetni, illetve az előnevelt palántákat ültetni.
A palántákat megóvhatjuk a fagyoktól egészen könnyű módon: tegyünk rájuk papírsüveget vagy a fészekperemre perforált fóliát. Az első terméseket már akkor érdemes leszedni, amikor még nem fejlődtek ki teljesen, ezzel új virág és termésképzésre ösztönözhető a növény, ezt követően pedig már csak a kifejlett tököket szedjük le. A spárgatök főbb betegségei és kártevői az alábbiak: peronospora, a mézgás varasodás, az uborka-lisztharmat, az uborka- és dinnyevész, állati kártevői pedig a levéltetvek és a takácsatkák.
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
A hibrid fajták bár kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkeznek, érdemes kipróbálni a tájfajtákat is.
Rengeteg előnnyel járhat a mezőgazdaságban a fekete katonalégy lárvájának hasznosítása.
Egyre bizonytalanabb a banán jövője, 2080-ra a termelő régiók 60 százalékát fogja súlyosan érinteni a klímaváltozás.
Mi a jó választás az otthoni konyhakerthez? Hogyan készüljünk elő a forró nyári hónapokra?
Végére értünk a beadási időszaknak! A tavalyi év tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt 2024-ben is az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben.
A Glomo Start mIKRo kimondottan fajgazdag inokulálást tesz lehetővé, ugyanis hét különböző gombafaj szaporítóképleteit tartalmazza.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro