Fillérekért is vehetsz földet ezen a magyar vidéken: ennyiért árulnak egy hektárt

Fillérekért is vehetsz földet ezen a magyar vidéken: ennyiért árulnak egy hektárt

Már több mint egy évtizede drágulnak folyamatosan a termőföldek Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján a 2009-től 2021-ig tartó időszakban mintegy 3,8-szorosára nőtt a szántó besorolású termőföldek átlagára, míg a bérleti díjuk több mint 2,8-szorosára emelkedett. A legdurvább áremelkedés a gyepek, szántók és gyümölcsösök földforgalmi átlagárában és éves bérleti díjában volt megfigyelhető. Ha a 2020 és 2021 közötti drágulást nézzük, akkor a földforgalmi átlagárak tekintetében az erdők, a gyepek és a szőlők ára emelkedett a legjobban, a bérleti díjak esetében pedig a szántók, a szőlők és a gyepek drágultak meg a leginkább.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021-ben az előző két évet is meghaladó ütemben folytatódott a termőföldek árakemelkedése Magyarországon. A mező- és erdőgazdasági területek ára átlagosan 10%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A legjelentősebb művelési ág, a szántó átlagára 1,9 millió forint volt hektáronként. A földbérleti díjak emelkedése sem állt meg: 2021-ben egy hektár szántót az előző évinél 13%-kal többért, 72 700 forintért lehetett bérbe venni - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, "Termőföldárak és bérleti díjak, 2021" című kiadványából.

Amint az a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ingatlanforgalmi adatbázisának adatait feldolgozó, 2022-es OTP Termőföld Értéktérképből kiderült, a termőföldek immáron évtizedes távlatban is töretlen áremelkedésének főbb okai lényegében nem változtak. Ezek közé tartozik a növénytermesztés átlagosnál magasabb jövedelmezősége, a területalapú támogatások nagysága, a termőföld legalább öt éves haszonbérbe adásából származó jövedelem adómentessége, a sokéves átlagot meghaladó termény árak, valamint a viszonylag kedvezőnek mondható kamatkörnyezet, stabil forráskínálat a termőföld vásárlásához és a bankok változatlanul magas agrár-aktivitása.

2021-ben tovább élénkült a termőföldforgalom

A KSH adatai alapján a tavalyi év során mintegy 14%-kal nagyobb termőföldterületet értékesítettek, mint az előző évben. 2021-ben az mező- és erdőgazdasági hasznosítású területek 1,1%-a, összesen 72 ezer hektár cserélt gazdát. Ez megközelíti a 2017. évi értékesítés volumenét, amely azóta minden évben mérséklődött, egészen 2020-ig. A termőföldárak és az értékesített terület együttes emelkedése 16%-kal magasabb forgalmi értéket eredményezett az egy évvel korábbinál. A korábbi évekhez hasonlóan az összes értékesített terület döntő részét, összesen 68%-át a szántók, 14%-át az erdők, 13%-át gyepek, 5%-át pedig szőlők és gyümölcsösök tették ki. A szántó részesedése az értékesített területeken belül kismértékben csökkent, míg a többi művelési ágé nőtt az előző évhez képest. Szőlőből és gyümölcsösből 33%-kal, gyepből 31%-kal, erdőből pedig mintegy 26%-kal nagyobb területet adtak el, mint 2020-ban. Szántóból összességében 7,5%-kal értékesítettek többet a tavalyi év során, mint egy esztendővel korábban.

Minden művelési ágban töretlen az áremelkedés

A termőföldek földforgalmi átlagárai jócskán megnőttek a 2009 és 2021 közötti időszakban. A legnagyobb drágulás a gyepek árában volt megfigyelhető, amelyek 3,97-szeresére emelkedtek. Ezt követi a szántók 3,8-szoros, illetve a gyümölcsösök 3,66-szoros áremelkedése. 2021-ben a mező- és erdőgazdasági területek ára átlagosan 10%-kal haladta meg a 2020-as évit, és az áremelkedés minden művelési ágat érintett. A szántók átlagára a 2020. évivel megegyező mértékben, 8,8%-kal emelkedett, így egy hektár átlagosan 1,9 millió (1869800) forintba került. A legnagyobb mértékben az erdők és a gyepek ára nőtt meg: az előbbiek hektárja 914,9 ezer forintba kerül, ami 14,9%-kal magasabb az előző évinél, míg az utóbbiak hektárjáért 961,2 ezer forintot kérnek el, ami 14,8%-kal magasabb az egy évvel korábbiaknál. A szőlők egy év alatt 10,4%-kal drágultak meg, most több mint 2,63 millió forintba került egy hektár; a gyümölcsös esetében pedig 8,2%-os az áremelkedés, és több mint 2,4 millió forintot kell kiadni egy hektárért.

A megyék többségében több termőföldet értékesítettek az egy évvel korábbinál

Az elemzés készítésekor a Pest megyei ingatlanforgalmi adatok feldolgozottsága rendkívül alacsony szintű volt, emiatt nem áll rendelkezésre megbízható eredmény a 2021. évi termőföldforgalmára vonatkozóan. Pest megyét figyelmen kívül hagyva, 2021-ben Baranya, Békés, Somogy és Vas megye kivételével minden megyében nőtt az értékesített terület az előző évhez képest. A forgalomnövekedés Veszprém megyében (+46%), Heves (+46%), Győr-Moson-Sopron (+27%) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (+25%) volt a legjelentősebb 2020-hoz képest. Az értékesített terület nagysága Baranya (-23%) és Somogy megyében (-11%) csökkent leginkább.

A legtöbb termőföldet, 7900 hektárt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében forgalmazták, ezután következik Bács-Kiskun megye 7400 hektárral, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6100 hektárral és Hajdú-Bihar megye 5200 hektárral. A tavalyi év során a többi megyében 1-5 ezer hektár között volt a termőföldforgalom. Az értékesítés volumenének a megye teljes mező- és erdőgazdasági hasznosítású területéhez viszonyított aránya 2021-ben is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, 1,9%. Baranya megyében a mező- és erdőgazdasági hasznosítású területeknek mindössze 0,4%-a cserélt gazdát. Az értékesített területek művelési ágak szerinti megoszlása alapján:

  • Minden megyében a szántó volt a meghatározó, amelyből Békés megyében adták el a legtöbbet, mintegy 4600 hektárt.
  • 1600 hektárral Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében értékesítették a legtöbb erdőt.
  • Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyében is legalább 1000 hektár gyepet adtak el Előbbi kettőben 1300-1300 hektárt, míg az utóbbiban pontosan 1000 hektárt.
  • A legtöbb szőlő Bács-Kiskun (400 hektár), a legtöbb gyümölcsös Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cserélt gazdát (1000 hektár).

A szántók megyei átlagárai néhány kivétellel meghaladták a 1,5 millió forintot

Az értékesített szántó átlagára 2021-ben, megyei összehasonlításban Békés, Hajdú-Bihar, Tolna, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében volt a legmagasabb (2,0-2,5 millió forint/hektár), Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Zala megyében a legalacsonyabb (1,2-1,3 millió forint/hektár), a többi megyében 1,5-2,0 millió forint/hektár között alakult. A megyei átlagárakat az adott évben forgalomba kerülő földek ára határozza meg. A föld minőségétől és egyéb tényezőktől függően nemcsak a megyék között, hanem a megyéken belül is nagyok az árkülönbségek. Pest megyét figyelmen kívül hagyva, a járási szántóátlagárak Hajdú-Bihar, Békés és Veszprém megyében szóródtak a leginkább, Somogyban és Zalában pedig a legkevésbé. A legmagasabb járási szántóátlagárak Hajdú-Bihar megyében voltak: a Hajdúszoboszlói járásban 4,2, a Hajdúböszörményi és a Debreceni járásban 3,4 millió forint volt.

A mikrokörzetek a mezőgazdasági tájkörzetrendszer legalsó szintjét képezik, a megyén belül a természeti adottságok, döntően a föld termőképessége alapján körülhatárolt, e szempontok szerint viszonylag homogén területi egységek. Az ország egész területét lefedő 82 darab mikrokörzet közül 2021-ben a Hajdú-Bihar megyei Hajdúság nagyon jó adottságú szántóinak az átlagára volt a legmagasabb (3,3 millió forint/hektár), ettől jóval elmaradnak ugyanebben a megyében a rosszabb adottságú Bihar-Sárrét, Tiszamellék, Nyírség-Erdőspuszták szántóátlagárai (1,6-1,8 millió forint/hektár). Békés megyében kétszer annyi, Csongrád-Csanád és Somogy megyében közel 1 millió forinttal több volt a jobb adottságú tájkörzetek (Békési síkság, Maros-Körös köze, Mezőföld III, Kapos völgye) szántóátlagára, mint a gyengébb adottságúaké (Szeghalomi körzet, Csongrádi homokhát, Zselicség). A legalacsonyabb szántóátlagárú tájkörzet a Mátra‒Bükk északi vidéke volt 2021-ben (720 ezer forint/hektár). A Pest megyei mikrokörzeteket figyelmen kívül hagyva, 2021-ben ott emelkedett a szántóátlagár a legnagyobb mértékben (17%-kal), ahol a földminőség átlagosan 20,1 és 23 aranykorona/hektár (AK/hektár) közötti volt. Így a mikrokörzeteknek ebben a csoportjában is elérte a 2 millió forintot a szántó hektáronkénti átlagára. 11%-os volt a szántóátlagár emelkedése az átlagosan 17 aranykorona/hektár vagy annál gyengébb földminőségű mikrokörzetekben, mellyel felzárkóztak a 17,1 és 20 aranykorona/hektár közötti földminőségű mikrokörzetek szántóátlagárszintjéhez (1,5-1,6 millió forint/hektár).

2021-ben a szántó átlagára legnagyobb mértékben Nógrád (+27%), Vas (+19%) és Bács-Kiskun (+17%) megyében nőtt, és egyedül Hajdú-Bihar megyében csökkent (-3,1%). A drágulás mértéke a megyék felében meghaladta a 10%-ot. Szemben az előző év 4,5%-os csökkenésével, 2021-ben a szántó értékesítési volumenének és árának együttes változása 16%-kal magasabb forgalmi értéket eredményezett, mint az előző évben. A szántóföldforgalom értékéből továbbra is Békés (12%), Hajdú-Bihar (11%) és Bács-Kiskun megye (9,5%) részesedett a legnagyobb arányban.

A gyepek átlagára több területen is elérte a hektáronkénti 1 millió forintot

A gyep művelési ágba tartozó területek átlagosan 961 ezer forintba kerültek 2021-ben, ami mintegy 14,8%-os drágulást jelent 2020-hoz képest. Közép-Magyarország nélkül a gyepátlagár 2021-ben a Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb (1,1 millió forint/hektár), Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb (802 ezer forint/hektár), valamint Dél-Dunántúlon (27%) és Dél-Alföldön (25%) nőtt a leginkább 2020-hoz képest.

A bérleti díjak emelkedése minden művelési ágban felgyorsult

Az egyes művelési ágak között a szántó esetében a legmagasabb a bérelt területek aránya (53%). A gyepterületek 40%-át, a szőlőterületek 21%-át, valamint a gyümölcsösök 22%-át használják bérlők. A bérelt mező- és erdőgazdasági területek aránya Jász-Nagykun-Szolnok (55%), Fejér (52%) és Tolna megyében (51%) volt a legmagasabb 2020-ban. A termőföldárakhoz hasonlóan a földbérleti díjak emelkedése sem állt meg 2021-ben, a növekedés üteme minden művelési ágban jelentősen felgyorsult. 2009 óta a szántók bérleti díja 2,8-szorosára, a gyepeké 2,9-szeresére emelkedett, a szőlőké közel 2,7-szeresére, a gyümölcsösöké csaknem 3-szorosára, az erdőké pedig 2,7%-szeresére drágult.

A szántó művelési ágba tartozó földterületek éves bérleti díja - az előző évi 7,3%-os növekedés után - átlagosan 12,8%-kal volt magasabb a 2020-as évinél, így egy hektár szántó átlagos éves bérleti díja 72700 forint volt országosan. A szőlő bérleti díja 113600 forint hektáronként, és 12,6%-kal nőtt meg az előző évhez képest, az erdőé 36200 forint, ami 11,4%-os növekedést jelent, míg a gyepek 34800 forintba kerülnek átlagosan, ami 10,1%-os drágulásnak felel meg. Egy hektárnyi gyümölcsös éves bérleti díja átlagosan 94500 forintot tett ki, ami 10,2%-kal magasabb a 2020-as szinthez képest.

2021-ben a szántó átlagos éves bérleti díjának emelkedése a megyék nagy részében 10% feletti volt. Veszprém megyében 29%-kal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 21%-kal, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 18%-kal haladta meg a szántó bérleti díja az előző évit. Az emelkedés mértéke Szabolcs-Szatmár-Bereg (2,2%), Tolna (5%) és Nógrád megyében (5,1%) volt a legkisebb. A szántó átlagos éves bérleti díja Hajdú-Bihar (98200 forint/hektár), Tolna (91300 forint/hektár) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (86 900 forint/hektár) volt a legmagasabb. A bérleti díjak Nógrád (43300 forint/hektár), Heves (52300 forint/hektár) és Zala megyében (53800 forint/hektár) volt a legalacsonyabb.

Egy hektár szántó éves bérleti díja a vételi ár 3,9%-a volt 2021-ben. Ez az arány 2010-től 2016-ig folyamatosan csökkent, 2017-től 3,7-3,9% körül stagnál. Megyei szinten 3,2 és 4,9% között szóródott a szántó átlagos bérleti díjának az árához viszonyított aránya 2021-ben. Somogy megyében volt a legmagasabb, ahol a viszonylag magas bérleti díj alacsonyabb szántóárral párosult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?