A hollandok nem viccelnek: ezek a gépek óriási változást hozhatnak a földeken

A hollandok nem viccelnek: ezek a gépek óriási változást hozhatnak a földeken

agrarszektor.hu
Nagyszabású projektbe kezdett hat termelő a hollandiai Dűne és Virághagyma régióból. A gazdák az Unmanned Valley-vel együttműködésben elindították a Remote Sensing for Ornamental Cultivation (Távérzékelés a dísznövénytermesztéshez) projektet, amelynek során azt vizsgálják, hogyan lehet a műholdas és dróntechnológiát felhasználni a betegségek és kártevők korai felismerésére?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Arra már régen rájöttek a gazdálkodók, hogy a kórokozók és károsítók jelenlétének korai felismerése lehetővé teszi a célzottabb fellépést. Ezzel együtt kiemelt cél a kevesebb növényvédő szer használata, valamint az egészséges termés elérése is - olvasható a Future Farming oldalán. A holland Greenport nevű szervezet kiemelt figyelmet fordít a Remote Sensing for Ornamental Cultivation nevet kapott projektre, amelyben a botrítisz korai felderítésére esett a választás. Utólag visszatekintve ez egy jó döntés volt, mert 2023 tavaszán gyakran volt botrítisz a termésben, ami lehetővé tette, hogy a drón sok adatot gyűjtsön. A projektben használt drón több ezer fotót készített, amelyeket a részvevő termelők átnéztek, és jelezték, hogy az egyes képeken vannak-e botrítiszre utaló jelek. Ez az a kézi munka, amely szintén a mesterséges intelligenciához (AI) tartozik: a rendszer információkkal való ellátása.

Melyek lesznek a következő lépések?

Ezek a képek végül egy modellhez vezetnek, amelynél az a nagy kérdés, hogy képes lesz-e pontosan felismerni a botrítiszt? Ezt a modellt a termelők aztán összekapcsolhatják a védekezéssel, vagyis a korábbi, esetleg célzottabb védekezéssel. Ezt követheti annak előrejelzése, hogy hol fog - szintén - a botrítisz előfordulni. Ehhez azonban már több érzékelőt kell csatlakoztatni, például talajszenzorokat, de a helyi időjárási viszonyokat is figyelembe kell venni. A projektben résztvevő termelők szerint ugyanakkor a célzott védekezés már most is lehetséges: egyenként lehet kezeléseket, beavatkozásokat eszközölni a növényeknél, illetve már léteznek olyan technikák, amelyek nem permeteznek, hanem fizikailag választják le a beteg részeket a növényekről.

Az egyik termelő, Henk Verdegaal már jó ideje foglalkozik a precíziós mezőgazdasággal. Mint mondta,

a lépések lassan, de folyamatosan haladnak: új technikák válnak elérhetővé. Például egy drón már képes önállóan repülni - noha a jogszabályok még mindig pilótát igényelnek -, a mesterséges intelligencia azonban képes lesz arra, hogy az adatokat gyorsabban és jobban átalakítsa át olyan információkká, amelyek segítik a döntések meghozatalát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?