Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a termelők egyik nagy problémáját

Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a termelők egyik nagy problémáját

agrarszektor.hu
A hazai innovátorok kivételes teljesítményének elismerésén túl fontos tudatosítani a társadalomban, hogy alkotó emberek nélkül nincs haladás, versenyképes gazdaság, versenyképes társadalom, vagyis nincs versenyképes jövő - fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31. Magyar Innovációs Nagydíj átadó ünnepségén a Parlamentben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eseményen Farkas Sándor Agrár Innovációs Díjat adott át az AgroVIR Kft.-nek, amely vállalkozás 2008-as alapítása óta elkötelezett az agrárium digitalizációja mellett. A céget olyan gazdák indították el Magyarországon, akik lehetővé kívánták tenni a gazdálkodók számára, hogy intelligens, digitális technológiával irányíthassák és fejleszthessék tevékenységüket, így fenntartható és hatékony módon termelhessenek. Fejlesztésük, az AgroVIR Farmmenedzsment, ami egy integrált mezőgazdasági vezetői döntéstámogató és ügyviteli rendszer - mutatta be a díjazott tevékenységét Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az Agrárminisztérium kiemelt küldetésének nevezte, hogy Magyarországon minél több gazdálkodó használja a digitális technológia biztosította lehetőségeket. Különösen a precíziós gazdálkodás nyújtotta technológiákat, vagy olyan döntéstámogató eszközök alkalmazását, amelyek segítik az agrotechnológiai folyamatok fenntartható tervezését.

Farkas Sándor a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Magyar Innovációs Nagydíj kapcsán úgy fogalmazott: a nagydíj elnyeréséig vezető út olyan megmérettetés, amely hosszú évek óta felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon számos tehetséges innovátor működik a legkülönbözőbb tématerületeken. Az ő tisztük, hogy a kreativitásuk, az innovációjuk gyakorlata és sikere a műszaki- és természettudományok mellett az agrárium eredményeit és társadalmi presztízsét is növelje. A magyar kormány céljai között szerepel, hogy Magyarországot a jelentős európai innovátor nemzetek sorába emelje 2030-ra - mondta. Farkas Sándor azt is hangsúlyozta, hogy azon dolgoznak, hogy piacképes fejlesztésekben, termékekben és szolgáltatásokban minél több magyar ötlet hasznosuljon Magyarországon és külföldön. Az agráriumban ma már egyre inkább elengedhetetlen a digitális, precíziós eszközök használatát magában foglaló technológiai fejlesztés, és az ide vonatkozó tudásátadás. A mezőgazdaságot érő, folyamatosan gyarapodó kihívások közepette egyre inkább támaszkodni kell a tudományos eredményekre, a fejlesztésekre, és a precíziós technológiák széleskörű alkalmazására - húzta alá.

A miniszterhelyettes megerősítette, hogy a gazdálkodók egyre inkább partnerek az új technológiák használatában. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az agrártárca által meghirdetett pályázatnak, a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatásának” a sikere, melynek keretében 2 665 kérelem részesült közel 195 milliárd forint támogatásban. Az Agrár Innovációs Díj mellett átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat, a Környezetvédelmi Innovációs Díjat, az Informatikai Innovációs Díjat, az Ipari Innovációs Díjat és az „Alapkutatástól a piacig” Innovációs Díjat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?