Nagy áttörés jöhet a magyar földeken: így vennék fel a harcot a szárazság ellen

Nagy áttörés jöhet a magyar földeken: így vennék fel a harcot a szárazság ellen

MTI
A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével. A Combit Számítástechnikai Zrt. MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint uniós támogatásból finanszírozzák a WREN (Water Resources in Efficient Networks) mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogatói rendszer 2025 márciusáig, amely az aszálykárok mérséklését segítheti a precíziós mezőgazdaság számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kutatás-fejlesztési projektben megvalósuló WREN-rendszer elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok elleni védekezés támogatása modern digitális eszközökkel. A részletekről közölték: a valós idejű, komplex döntéstámogató rendszer gyakorlati használata során képes lesz a jelenlegi aszálymonitoring rendszerek térbeli és időbeli felbontásának javítására a távérzékelt és lokális adatok felhasználásával, valamint térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával. Hozzátették, saját tervezésű műholdat fejlesztenek, a projekt része továbbá egy egyedi tervezésű szerver és rendszer architektúra, valamint egy webalkalmazás, amely a jövőben lehetővé teszi az országos talajnedvesség-eloszlás lekérdezhetőségét. A közlemény szerint a projekt "két kiemelkedő innovációit is eredményez". 

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy egyedi tervezésű műholdat, újszerű mérési képességekkel, amelynek pályája gyakrabban érinti Magyarországot, mint a kereskedelmi műholdaké, valamint a talajnedvesség számítást gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével, "amelynek révén a jelenlegi módszereknél többszörös felbontású előrejelzést lehet elérni". A projekt a Széchenyi Terv Plusz része, a vissza nem térítendő forrást a GINOP PLUSZ-2.1.1-21 pályázati felhívásból biztosítják a konzorciumnak. Az írásos összegzés kitért arra is, hogy a konzorciumi tagok több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az egyedi informatikai fejlesztések és gépi tanulás alapú rendszerek fejlesztése terén, és a projekt eredményeként több új munkahelyet terveznek létrehozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?