Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A serrano Mexikó legnépszerűbb csípős paprikája, egy kicsi-közepes méretű chili paprika fajta tüzes és erősen ütős ízvilággal. Kinézetben hasonlít a jalapeno paprikához, de annál valamennyivel kisebb és fűszeresebb. Érdekesség, hogy míg a jalapeno a Scoville-skálán 2500-10000 közötti csípősségű, addig a serrano egy 10000-25000 közötti csípősségű paprika.
A paprikák, és így a serrano is előnyben részesítik a sok napfényt, emellett szeretik a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt, ugyanakkor ha kertünk talaja nem ilyen, érdemes komposzttal javítani a minőségén. Ha korábban volt már paprika a kertben, javasolt minden évben más helyre ültetnünk a palántákat, a paprika ugyanis sokkal rosszabbul terem, ha több éven keresztül ugyanarra a helyre tesszük. Vigyázzunk, hogy a paprika ne kapjon túl sok nitrogént, mert ha túladagoljuk ezt a tápelemet, akkor a serrano az energiát a növény növekedésére fogja fordítani, és nem a termékenységre. Ha megoldható, akkor a palántákat felhős időben ültessük ki a kertbe, miután már biztosan nem várhatók odakint fagyok. Figyeljünk arra, hogy ültetés után alaposan öntözzük meg a palántákat.
A serrano talaját érdemes havonta műtrágyázni, a termőföldet pedig minden tápanyag-utánpótlást követően alaposan beöntözni. Tartsuk észben, hogy a növekedési időszakban a serrano igényli a gyakori öntözést, azzal azonban sokkal többet használunk a növénynek, ha 3-4 naponta jó mélyen belocsoljuk, mintha mindennap csak minimális mennyiségű vizet kapna. Ha túl sok termést hoz a paprikánk, akkor könnyen meghajolhat a szára, ezért ilyenkor javasolt karót, vagy valamilyen támasztékot rakni a növényünk mellé.
A serranót betakaríthatjuk a növekedés korai szakaszában is, amikor még éretlenek a termések, és zöldek vagy lilák, de a paprikaszüret legideálisabb időpontja akkor van, amikor a serranók vörös, sárga vagy narancssárga színűek, illetve, ha a termés kifejlett méretű, de még zöld színű. A betakarítást mindig kézzel végezzük, és ne rángassuk, vagy tépjük a serranókat, mert ezzel súlyos károkat okozhatunk a növényen, amivel veszélyeztethetjük a későbbi terméshozást.