Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A probiotikumok nemcsak az emésztésre és a bélflórára vannak jótékony hatással, de a növények számára is akad bőven kedvező hatása - írja a balconygardenweb.com. Összegyűjtöttük miért lehet olyan hasznos a joghurt, és mi mindenre használhatjuk a kertben. Fontos kiemelni, hogy ezeket a tippeket minden esetben natúr joghurttal próbáljuk ki, semmiképp sem ízesített, cukrozott termékekkel.
De mi is az a joghurt pontosan?
A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus vesz részt. Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát, így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (főként tejsavbaktériumok), amelyek megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe jótékony hatást gyakorolnak. A joghurtok között megkülönböztetünk élőflórás és nem élőflórás termékeket. Az élőflórás felirat nem garantálja, hogy az egyben probiotikus is, ám ha a címkén probiotikus felirat található, akkor biztos, hogy a termék elegendő hatékony baktériumot tartalmaz.
Miért jó a joghurt a növényeknek?
A joghurt ugyanolyan jótékony hatással lehet a növényekre, mint az emésztésre és a bélflórára. Kutatások kimutatták, hogy a borsó, a lencse, a burgonya és a bab gyökérgumóiban jó baktériumok vannak, amelyek segítenek a nitrogénmegkötésben. Ugyanakkor a probiotikumok szintén segítenek a növény nitrogéntartalmának megkötésében, ezáltal pedig serkentik a növények növekedését.
Mire használhatjuk a joghurtot a kertben?
1. Tökéletes penészgyilkos
Használjunk joghurtot a kertben annak érdekben, hogy megvédjük növényeinket az olyan gombás betegségektől, mint a rothadás, a penészgombák, vagy a lisztharmat. Tegyünk egy evőkanál natúr joghurtot egy csésze vízbe, és töltsük az oldatot egy permetezős flakonba. Permetezzük le a szükséges leveleket az eleggyel, és végezzük el ezt a műveletet megelőzésként is naponta. A kertben egyébként a joghurtsavót (vizes folyadék, amely felhalmozódik a joghurt tetején) is felhasználhatjuk, tele van ugyanis jótékoy mikrobákkal.
2. Adjuk hozzá a komposzthoz
Tegyünk natúr joghurtot mélyen a komposztba, és fedjük le fűrészporral, valamint levelekkel. Ezzel az aprósággal elősegíthetjük a talaj termékenységét és a mikrobák arányát is növelhetjük. A joghurtos komposzt emellett serkenti a dísznövények, a zöldségek, a gyógynövények és a gyümölcsök termőképességét.
3. Használjuk műtrágyaként
Használjuk a joghurtot természetes szerves trágyaként a kertben. Növeli a talaj nitrogén- és foszfortartalmét anélkül, hogy vegyszereket juttatnánk ki a növényekre. Keverjük össze a joghurtot 50:50 arányban vízzel, és öntsük ezt az elegyet a növények gyökereire havonta egyszer vagy kétszer.
4. Használjuk a citrusféléknél
A citrusfélék megfelelő fejlődése érdekében öntsünk 1-2 csésze natúr joghurtot a talajra a szár köré a növények növekedési időszakában. Ismételjük meg ezt a lépést 4-6 héten keresztül hetente egyszer, csodát fog művelni a joghurt a növénnyel.