Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ha a kertészetekben még kínálnak eperpalántákat (valójában az eper a fán nő, a szamóca pedig a földön, amelyet a köznyelv földiepernek hív, így a cikkben mi is eperként hivatkozunk rá), és vásárolunk belőlük, már ne ültessük ki - javasolta Poór Boglárka. Ne hagyjuk kint télre, mert a növény már nem tud kellő mértékben meggyökeresedni, a téli fagyok könnyen tönkre tehetik. Ellenben az eperpalánták elég jól érzik magukat cserépben, akár egy-két évig szépen fejlődnek benne, amíg az anyatő el nem kezd öregedni. Viszont a cserépbe ültetett növényeket is védeni kell a hidegtől, ezért érdemes, akár a leandereket, az éjszakai fagyok elől hűvös és száraz helyre bevinni. Ha kisebb, műanyag pohárba vásároljuk meg őket, akkor se ültessük már ki, vagy hagyjuk kint a szabadba, mert könnyen átfagy a gyökérzete. Érdemes átültetni először egy nagyobb cserépbe, aztán szintén hűvösebb helyre, zárt térbe betenni. Tavasszal aztán már szabadföldbe is ki lehet tenni a most megvásárolt töveket. Igaz, az eper ültetésének fő szezonja az augusztus vége, de tavasszal is lehet pótolni az elmaradást.
- tette hozzá a szakember.
Az eper nem különösen kényes növény, megél az enyhén savanyú vagy lúgos talajon is. Ültetés előtt a földet érdemes 15-20 cm mélységig fellazítani. Arra viszont fontos odafigyelni, hogy az eper nagyon tápanyagigényes. Ezért már a terület előkészítésekor, néhány héttel az ültetés előtt, érdemes szerves trágyát dolgozni a talajba. Ültetése előtt jól be kell áztatni, és csak ezután szabad a palántákat kihelyezni.
Probléma lehet a terület elfüvesedése - a szakember ezért azt ajánlja -, hogy még a palánták kiültetése előtt, a talajlazítás után, takarjuk le a területet fekete fóliával. Vágjunk rá lyukakat, és azokban ültessük bele a kis eperpalántákat. Ha így teszünk, akkor az egész vegetációs időszak alatt elejét vehetjük a gyomosodásnak. Ráadásul - közölte Poór Boglárka - a fekete fólia enyhén melegíti is a talajt, nem szárad ki annyira a növényünk, aminek szintén jótékony hatásai lehetnek.
Ha tavasszal mi is epertermesztésbe kezdenénk, a legfontosabb teendők az ültetésen, majd a gyümölcsszedésen túl az, hogy év közben figyeljünk majd arra, hogy a leveleken megjelenik-e a foltbetegség. Ha igen, akkor le kell vágni az egész lombot, de nem kell félteni, mert utána újra kihajt. Augusztusban aztán az eperről le lehet választani a kis sarjakat, amik az indákon nőnek. Ha módunkban áll, ezeket érdemes újra elültetni, mert így szaporodik a növény. Az anyanövény 3-4 év alatt öregszik el, a kis sarjakat ezért is érdemes levágni ősszel az anyanövényről, mert nagyon sok energiát vesz el tőle.
Ha már az eperről van szó, mostanában nagyon keresett, mégis rendkívül nehéz beszerezni a folyton termő fajtákat - mesélte a szakember - amelyek nem csak a fő szezonban, hanem egész nyáron teremnek. Ha nem sikerül folyton termő fajtára bukkanunk, helyette Poór Boglárka azt javasolja, vásároljunk különböző érési idejű fajtákat. Ha mindegyikből viszünk haza néhány tövet, akkor elnyújtható az az időszak, amikor az évben epret ehetünk.
Az eper egyébként szereti a vizet, érdemes, főleg az ültetés évében gyakran öntözni, ugyanis ha megfelelő mennyiségű talaj a gyökeresedését is segíti. Még az eperszezon után, nyáron is érdemes locsolni a növényeket, hogy jól meg tudjon erősödni, így a következő évben még több termést tud hozni. Viszont a túlöntözést kerüljük el, mert az így betömörödött, levegőtlen talajban fertőzhetnek a gyökérbetegséget okozó gombák. Ezek pedig akár a növények pusztulását is okozhatják.
Jó hír viszont, hogy tavaszig az eperrel már semmi dolgunk! Cserépben lévőket vigyük be a garázsba, de a kertben időben elültetett palántákat télen sem kell letakarni, mert egy olyan növényről van szó, ami tényleg bírja még a leghidegebb hazai fagyokat is.