Napraforgó: kiderült, mely fajtákat éri meg idén termeszteni

agrarszektor.hu
A jelenlegi kedvezőbb felvásárlási ár miatt a szakemberek szerint idén emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó aránya. A napraforgó vetésterületében ugyanakkor csökkenés várható, az egy hektárról betakarított termésmennyiség ezzel szemben tovább növelhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság adatai szerint tavaly 10,1 millió tonna napraforgó termett a 28 tagország területén, ez a mennyiség 12 százalékkal haladta meg az öt éves átlagot. Az Európai Unió első számú napraforgó termelője továbbra is Románia, amely a 2017-es 998 ezer hektárról tavaly 1,1 millió hektárra növelte a napraforgó vetésterületét. Így nem is csoda, hogy 15,1 százalékkal - 3,35 millió tonnára - emelkedett a termés, a hozam pedig elérte a hektáronkénti 2,9 tonnát. Magyarország termelői a korábbi évhez képest valamivel kevesebb, 627 ezer hektáron vetettek napraforgót 2018-ban, megelőzve Franciaországot, de némileg elmaradva a több mint 700 ezer hektáros spanyol és 738 ezres bolgár területtől - írja közleményében a Syngenta. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az elmúlt évek igen eredményesek voltak Magyarországon a napraforgó termesztése szempontjából: míg 2014-ben 1,56 millió tonnát takarítottak be, két évvel később már 1,89 millió tonnás termésmennyiséget értek el a gazdálkodók és az elért hozam azóta is efelé tendál. A magyar termés az elmúlt évben 1,81 millió tonnát tett ki.

A tavalyi év tavaszi időjárása erőteljesen megkérdőjelezte a napraforgó és egyéb tavaszi kultúrák sikerességét, a talajok ugyanis telítve voltak vízzel, így sok helyen csúsztak a vetések. Az állományok heterogének és gyomosabbak voltak, mint más átlagos években. A nehéz tavasz után azonban a napraforgó számára nagyon kedvezően alakult az időjárás, az állományok szépek és egészségesek voltak. A növényvédelem során a gombafertőzésekre kellett figyelmet fordítani. A termésátlagok nagyon változatos képet mutattak az országban, de akár a régiókon belül is. Összességében az országos átlag, ha nem is sokkal, de meghaladta a 3 tonnát hektáronként, ez pedig jó eredménynek tekinthető.

A napraforgó vetésterületében idén kismértékű csökkenésre számítunk, de tovább növelhető az egy hektárról betakarított termés mennyisége - hangsúlyozta Vajda Beáta, Syngenta marketingvezetője. Mivel a hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért az idei évben becsléseink szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magasolajsavas napraforgó hibridek aránya erőteljesen növekedni fog. A magasolajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír, tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek például a pálmaolajhoz képest. A vállalat elmondása szerint, ha kedvezőek lesznek az időjárási körülmények, akkor kiegyenlítettebbek lesznek a termésátlagok az ország teljes területén, és akár újabb rekordok is születhetnek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO előrejelzése szerint tovább növeli az olajos magvak termelését Ukrajna, Oroszország és India. Az előbbi két ország a világ legnagyobb napraforgó termelője, Ukrajna pedig még úgy is az első helyen áll, hogy a tavalyi első 11 hónapban 9,5 százalékkal 4,274 millió tonnára csökkent a nyers napraforgóolaj termelése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?