Őrületes rekord készül: ezt minden kukoricatermesztő érezni fogja

agrarszektor.hu
Brazília idén már két kukorica-betakarításon túl van, és elkezdték vetni a jövő évi tengerit is. A dél-amerikai ország a lezárult gazdasági évben hatalmas exportárulappal rendelkezik, ami csaknem 50 százalékkal múlja felül a 2017/18-as évi mennyiséget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Brazília a 2018/19-es gazdasági évben az előző szezonnál csaknem 50 százalékkal több, 39 millió tonna kukoricát dobhat a piacra, miután 101 millió tonnás termést ért el az USDA számításai szerint. Ezzel a 2015/16. évi korábbi rekordot is übereli 10 százalékkal. Az össztermés 23 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményt, amit elsősorban a  másodvetésű kukorica nagy termőterületének és kiváló  hozamainak köszönhet az ország. Idén a brazil valuta gyengesége is segíti az ottani exportot, a kukorica világpiaci ára pedig sokkal jobb, mint tavaly volt - ez fenntartja a termelési kedvet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia!  Regisztráljon most a december 4-5-i rendezvényre!

2019/20-as szezon elkezdődött a következő évi kukorica vetésével. Ennek területe sokat csökkent a szója javára, mivel az a növény jobban fizet. A fővetésű kukorica már csak nevében fővetés, valójában a szója után elvetett safrina kukorica adja a teljes tegeritermés háromnegyedét Brazíliában.

Az USDA számításai szerint 2019/20-ban is 101 millió tonna lehet az összes kukoricakibocsátás Brazíliában. Ám az amerikai elemzők szerint az export jövőre 34 millió tonnára mérséklődhet. Ennek hátterében a brazil sertés- és baromfiszektor növekedése és takarmányigénye áll, ami 2 millió tonnával több lehet, 68,5 millió tonnára bővül (de a kukoricára támaszkodó etanolgyártás is fejlődik). A sertéselőállítás idén 5,6, jövőre 4,6 százalékkal nő, köszönhetően a kínai keresletnek, ami az afrikai sertéspestis ottani pusztítása miatt most nagyon erős.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?