Ettől leesik az állad: ez a növény már emaillel jelzi, ha baj van

Ettől leesik az állad: ez a növény már emaillel jelzi, ha baj van

agrarszektor.hu
Lassan itt az ideje felülvizsgálni a növények egyszerűségét illető sztereotípiákat. Hiszen az elmúlt években a növények már készítettek magukról szelfit és küldtek a környezetükről mérési adatokat egy műholdnak. Most pedig elérkezett az idő a továbblépéshez: jöhetnek az e-mailező spenótok!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A modern technológiát használó növények léte közepesen fantáziátlan tudományos-fantasztikus ötletnek tűnhet, de nem az. Elég csak Pete-re, a szelfiző páfrányra gondolni, vagy épp a műholdaknak környezeti mérési eredményeket küldő növényekre, amelyekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most pedig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökeit illeti meg az elismerés, akik nanotechnológiával elérték, hogy emailt küldjenek az általuk ültetett spenótok. Az Euronews cikke szerint a mérnökök egyfajta szenzorrá alakították a spenótot, ami így lett képes érzékelni a talajvízben az olyan, nitrogén tartalmú, aromás vegyületeket, amelyek a robbanóanyagokban is vannak. Ha a növények ilyet érzékelnek, a leveleiken található szén nanocsövekkel jelet adnak, amit leolvas egy infravörös kamera és riasztja a tudósokat.

Bár a cél ezzel alapvetően a robbanóanyagok felderítése volt, a spenótokkal kísérletező tudósok úgy vélik, ezt a módszert felhasználhatják más szennyezések vagy veszélyes környezeti tényezők esetében is. Szerintük a növények segítségével így jobban nyomon követhetik az ökológiai változásokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?