Sok termelő mond le erről a zöldségről Franciaországban: mi történik itt?

Sok termelő mond le erről a zöldségről Franciaországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Minisztériumi adatok szerint 21%-kal, 11 ezer hektár környékére esett vissza a francia karfiol-vetésterület. A trend már évek óta tart a legnagyobb francia karfioltermesztő területeken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Francia Mezőgazdasági Minisztérium jelentése szerint a rossz időjárás miatt a 2022/23-as termőévben 196,2 ezer tonna karfiolt takarítottak be, ami 7%-os csökkenést jelent az előző év eredményeihez képest. A kedvezőtlen időjárás mellett a visszaesés másik oka a termőterület jelentős, 21%-os zsugorodása, ami jelenleg 11,13 ezer hektárra becsülhető - írta meg a FruitVeB. Ez a trend már öt éve töretlen a legnagyobb francia termesztőkörzetben, Bretagne és Normadia régiókban, ahol csaknem 30%-os a területcsökkenés.

A kisebb termés a téli időszakban az árak meredek emelkedését eredményezte. Az Agreste adatai szerint februárra az árak megháromszorozódtak 2022 azonos időszakához képest. Ehhez az is hozzájárult, hogy az import volumene 28%-kal, 18,1 ezer tonnára csökkent. Novemberben még az árak csökkenéséről számoltak be, azóta azonban szokatlan mértékben ugrott meg a karfiol ára, és úgy tűnik, hogy a helyzet még mindig nem stabilizálódott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?