Őrület, ami a hollandoknál zajlik: ennyiért árulják most a spárgát

Őrület, ami a hollandoknál zajlik: ennyiért árulják most a spárgát

agrarszektor.hu
Igen magas áron, de február 15-én megjelentek az első spárga tételek a holland árverési csarnokokban. 2024-ben fontos szabályozási változás lépett életbe a németeknél: az országban forgalmazható spárga maximális hossza 22 centiméterről 24 centiméterre nőtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Február 15-én kis tételekben megjelent a spárga Hollandia nagy árverési csarnokaiban. A legkorábbi üvegházi spárgáért 20 euró/kg körüli árat kértek, ezért elsősorban a felső szegmensben működő vendéglátóhelyek és zöldség-gyümölcs szaküzletek vásároltak belőle - írta meg a FruitVeB.

Hollandiában várhatóan húsvét körül kezdődik csak meg az igazi szezon, ami az idei évben március 31-ére és április 1-jére esik. Ez a spárga szempontjából kifejezetten korai dátum, különös tekintettel arra, hogy a csapadékos időjárás miatt egyelőre nagy kérdés, hogy a takarásos szabadföldi termesztésben mennyit sikerül betakarítani - bőven vannak olyan termesztők, akik még az alagutakat sem állították fel. Így várható, hogy nem lesz elég spárga március végén, ez pedig az árak emelkedését hozhatja magával - hacsak addig az időjárás kegyes nem lesz a termesztőkhöz, és egy hosszabb meleg, napos időszak előbbre hozza az érést.

Február 19-én a ZON gyümölcs- és zöldségpiacon a vásárlók még 24,90 eurót fizettek kilónként az AA Extra White kategóriájú áruért, majd ezt követően az ár fokozatosan 21,50 euróra csökkent február 22-ére. Az AA I. osztály esetében az ár ezen a héten 19,10 és 21,20 euró között mozgott. A The Greenery-nél spárga még nem kerül árverésre, a BelOrtánál pedig az AA osztályú spárga szállítása február 14-én kezdődött 26,33 eurós áron - ezen a héten az ár 18,47 és 19,83 euró között alakult.

A német spárgánál mostantól 24 centiméter a maximális hosszúság

Az idei év egy fontos szabályozási változást is hoz: a Németországban forgalmazható spárga maximális hossza 22 centiméterről 24 centiméterre nő. A német spárga- és bogyósgyümölcs-termelők egyesülete (Netzwerk der Spargel- und Beerenverbände) melegen üdvözli az új szabványt, mivel ez kevesebb, legfeljebb 9% vágási hulladékot jelent. A hosszabb spárga szállításának lehetősége minden minőségi osztályra vonatkozik. A termelők szerint  a változtatás jelentősen hozzájárul majd a spárgatermesztés fenntarthatóbbá tételéhez. A kevesebb hulladék ugyanis kevesebb élelmiszerpazarlást és a víz, a műtrágya és a növényvédő szerek hatékonyabb felhasználását is jelenti. A ZON Fruit & Vegetables szóvivője szerint Hollandiában is vannak olyan felhívások, amelyek a 24 centiméteres maximális hosszra való áttérést szorgalmazzák, de egyelőre még a 22 centiméteres maximális hossz van érvényben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?