Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Egyesült Államokban és Kanadában a UC Santa Barbara, a University of British Columbia és a University of Colorado Boulder kutatócsoportja felfedezte, hogy a biogazdálkodás jelentősen befolyásolja a szomszédos földeken felhasznált növényvédő szerek mennyiségét - olvasható a Future Farming oldalán. A kutatócsoport a Science című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányban publikálta az eredményeit. A kutatók a kaliforniai Kern megyében hét éven keresztül 14 ezer mezőre vonatkozó, szántóföldi szintű növényvédőszer-használati és termesztési adatokat használtak fel, az USA egészére vonatkozó, a biogazdálkodásra és a növényvédőszer-használatra vonatkozó adatokkal együtt.
Aggasztó, ugyanakkor nem szándékos hatás
A kutatók hangsúlyozták, hogy az új, biogazdálkodással művelt földek megjelenésére és a rovarok magasabb szintjére a hagyományos gazdálkodást folytató termelők gyakran úgy reagálnak, hogy növelik a növényvédőszer-használatukat. Ez viszont semmissé teszi a bioföldeken a növényvédő szerek csökkentésének előnyét, és az új bioföldek végső soron a növényvédőszer-használat növekedéséhez vezethetnek. A kutatók szerint a biogazdálkodás térnyerésének egyik aggasztó, de nem szándékos hatása.
A fogyasztók és a politikai döntéshozók ugyanakkor gyakran úgy tekintenek erre a gazdálkodási módra, mint a mezőgazdasági fenntarthatóság javításának eszközére a természetesebb termelési módszerek révén, különösen a növényvédő szerek és a kártevők elleni védekezés tekintetében. Bár a biotermesztés a globális mezőgazdasági területek kevesebb mint 2%-át teszi ki, a 2000. évi 15 millió hektárról mára több mint 73 millió hektárra nőtt.
Továbbgyűrűző hatások
A kontinentális politikai kezdeményezések, mint például az Európai Unió "Farm to Fork" stratégiája, valamint a regionális célkitűzések, mint például a kaliforniai levegőtisztaságot felügyelő bizottság szén-dioxid-semlegesség elérésére irányuló terv, a biotermelés további és jelentősebb növekedését vetítik előre. Bár a biotermelés általában javítja a környezeti feltételeket, például a talaj- és vízminőséget, ezek a javulások gyakran jelentős hozamcsökkenéssel járnak, ami a biotermelés általános környezeti hatását nem egyértelművé vagy legalábbis kontextusfüggővé teszi.
A kutatók szerint a mezőgazdaság környezeti lábnyomának csökkentése a hozamok fenntartása vagy javítása mellett a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása. "A biotermelési gyakorlatok környezeti hatásai azonban csak részben ismertek, és továbbra sem ismert, hogy az ilyen termelési gyakorlatoknak vannak-e - előnyös vagy előnytelen - tovagyűrűző hatásai a környező termelők számára".
Az ökológiai növénytermesztés a hagyományos gazdálkodási technikáktól eltérő, gazdaságon belüli gyakorlatok egész sorát foglalja magában. A kutatókat a környező ökológiai termőterületek közvetlen és tovagyűrűző hatásai érdekelték a növényvédőszer-használatra mind az ökológiai, mind a hagyományos termőföldeken.
Az ökológiai gazdálkodás alá vont földek csoportosítása előnyös lehet
A kutatók a tanulmányban azt is megállapították, hogy a biogazdálkodás a környező, hagyományosan művelt földeken a növényvédőszer-használat kismértékű, de jelentős növekedéséhez vezet. Ezzel szemben a biogazdálkodással művelt földeken a növényvédőszer-használat nagyobb mértékű, és a helyzettől függően szintén jelentős vagy csekély mértékben jelentős csökkenésével járhat. Erről Ashley Larsen, a tanulmány vezető szerzője, az UCSB Bren School of Environmental Science & Management ökológusa számolt be, aki szerint
az ökológiai gazdálkodással művelt földek egymás mellé történő csoportosítása lehet a gazdálkodók számára a legelőnyösebb.
A szerzők gyanítják, hogy az eltérő eredmények a természetes kártevő-szabályozási módszerekre való eltérő támaszkodást tükrözik, bár elismerik, hogy a mechanizmusokat nehéz tesztelni az adataik alapján. A Science című szaklapban közzétett tanulmány szerint a hatás a bio- és a hagyományos termőföldek sűrűségétől és egymástól való távolságától függ, és a bioföldek csoportosítása biztosíthatja a legtöbb előnyt minden gazdálkodó számára.
A klaszteres biogazdálkodás előnyei
A tanulmány szerint a 0%-os alaphelyzetről 5%-os ökológiai termőterületre való áttérés a rovarölőszer-használat 109%-os növekedését eredményezi a környező földeken, ha az ökológiai szántóföldek szétszórtan helyezkednek el. 20%-os ökológiai termőterület esetén a rovarölőszer-használat a kiindulási érték 83%-ára csökken. Ha azonban a biogazdálkodással művelt szántóföldek csoportosulnak, akkor ugyanezek a változások az 5%-os és 20%-os biogazdálkodással művelt szántóföldek esetében a kiindulási szint 90%-át, illetve 64%-át teszik ki a rovarölőszer-használatnak. Tekintettel arra, hogy 2019-ben Kernben több mint 7000 tonna rovarölőszer-hatóanyagot alkalmaztak, a klaszteres és a szétszórt biogazdálkodás közötti különbség jelentős különbséget jelent az évente alkalmazott rovarölőszerek mennyiségében.
Az eredmények azt mutatják, hogy a biogazdálkodással művelt földeken mind a rovarkártevők, mind a természetes ellenségek nagyobb mennyiségben fordulnak elő, amelyek más földekre is átterjednek. A hagyományos szántóföldek nagyobb mértékben realizálhatják a negatív hatásokat, vagy az alacsonyabb kezelési küszöbértékek miatt, vagy a természetes ellenségek kisebb perzisztenciája miatt a hagyományos szántóföldeken. Ezzel szemben a biogazdálkodással művelt szántóföldek a környező biogazdálkodással művelt szántóföldek előnyeit élvezhetik, mivel a kevesebb szintetikus peszticiddel rendelkező táj lehetővé teheti a természetes ellenségek hatékonyabb védekezését.
A kutatók kifejtik, hogy a környező ökológiai termőföldek elsősorban a rovarkártevők elleni védekezést befolyásolják. Több évtizedes kutatások azt mutatják, hogy a rovarkártevőket és a természetes ellenségeket a helyi és a táj összetétele és konfigurációja befolyásolja.
A növényvédőszer-használat csökkentése
A rovarölő szerek a legelterjedtebb peszticidek Kalifornia mezőgazdaságában, a gyomirtó szereket pedig csak ritkán használják a biogazdálkodással művelt földeken ebben a rendszerben. Bár más rendszerekben a helyi és táji jellemzők, beleértve a környező bioföldeket is, befolyásolják a gyomokat és a gyomirtószerek használatát, nem teljesen meglepő, hogy itt alacsony hatás figyelhető meg. A biológiai művelés alá vont földek csoportosítása azonban csökkentheti a növényvédőszer-használatot mind a bio-, mind a hagyományos földeken. A bioföldekre összpontosítva a kutatók azt találták, hogy a környező bioföldek hatása a fókuszföldtől 0,5 km-en belül a legnagyobb a fókuszföldek esetében, amelyek elsősorban közvetlenül szomszédos földek vagy más kultúrák a több kultúrát is tartalmazó földeken.
A klaszteresedés nagy helyi előnye segíthet megmagyarázni, hogy a biogazdálkodással termesztett mezők általában miért nagyobb gazdaságok részei, és miért van az, hogy gyakran többféle növénykultúrát termesztenek ezeken. Ugyanakkor egyes növényvédő szerek esetében a biogazdálkodástól 1 és 2,5 km közötti távolságban is előnyös a környező biogazdálkodás, ami arra utal, hogy a biogazdálkodásnak tájszintű hatása is van a kártevőkre és a kártevőirtásra.
Amikor a gazdálkodók és a politikai döntéshozók azon gondolkodnak, hogyan lehetne növelni a biotermelést, fontos szempont lehet a klaszteres biotermelés kártevők elleni védekezés előnyeinek kihasználása. Ez életképesebb ökológiai és hagyományos mezőgazdaságot eredményezhet, kevesebb, a növényvédőszer-használatból eredő környezetszennyezéssel.
További célkitűzések
A klaszterezés előnye még akkor is jelentős marad, ha a biogazdálkodás eléri a szántóterületek 25%-át. Ezért értékes lehet a bioföldek helyi csoportosításának ösztönzése a növényvédőszer-használat csökkentése érdekében mind a bio-, mind a hagyományos gazdaságokban, függetlenül a biocélkitűzésektől. Az eredmények azt sugallják, hogy a biogazdálkodással művelt területek növelésére irányuló erőfeszítések a peszticidhasználat csökkenéséhez vezethetnek, de ez valószínűbb a biogazdálkodással művelt területek magasabb szintjén a tájban. Az ökológiai termőterületek alacsony szintjén ennek az ellenkezője várható. Az ökológiai termőföldek térbeli csoportosítása, valamint az ökológiai és hagyományos termőföldek térbeli elkülönítése csökkentheti mind az ökológiai, mind a hagyományos termőföldek környezeti lábnyomát.