Jön a lehűlés: megvan, meddig tart még a szeptemberi nyár

Jön a lehűlés: megvan, meddig tart még a szeptemberi nyár

agrarszektor.hu
A kedden érkezett frontrendszer a közel egy héten át tartó meleg, száraz, jó betakarítóidőt zárta le, időjárásunk változékonyabbra fordult, többfelé kissebb esők fordultak elő. A késő nyáriasan meleg, a legtöbb helyen csapadékmentes idő pénteken átmenetileg visszatér, majd szombaton sokfelé várható eső, vasárnaptól pedig a hőmérséklet is jelentősen visszaesik majd.

A múlt hét második felében, illetve még hétfőn is országszerte száraz, az ilyenkor szokásosnál kissé melegebb időben volt részünk. A változás kedden érkezett, akkor főként a Dunántúlon és az északi országrészben alakultak ki kisebb esők, majd szerdán délen és keleten is esett egy kevés csapadék. A lehullott csapadék mennyisége azonban csak kevés helyen haladta meg a 2 mm-t. A szeptember közepén hullott jelentős csapadéknak köszönhetően az elmúlt harminc nap csapadékösszege hazánk nagy részén meghaladja a sokéves átlagot, az Alföldön nagy területen az átlag körüli vagy kevéssel elmarad attól - írja a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentésében.

A kilencven napos csapadékösszeg azonban csaknem országszerte kevesebb, mint az átlag, és sokfelé jelentős, 50-100 mm közötti a hiány. A talaj felszín közeli rétege sokat száradt, szikkadt az elmúlt bő egy hét alatt, de így is jó a nedvességellátottsága. A középső, 20-50 cm-es réteg is bőven tartalmaz nedvességet a Dunántúlon és az északi országrészben, az Alföldön azonban szeptember közepén csak a felső 20-40 cm nedvesedett át. A fél méternél mélyebb réteg hazánk keleti kétharmadán továbbra is rendkívül száraz. A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál magasabban alakult. Keddig napközben 25 fok köré melegedett a levegő, a derült éjszakákon azonban főként a hétvégén és hétfőn 10 fok alá, a hidegre hajlamos helyeken 5 fok alá esett vissza a hőmérséklet. Szerdán jelentősebb enyhébb volt a hajnal, 11-15 fokot mérhettünk, de több fokkal visszaesett a nappali felmelegedés mértéke is.

A folytatásban marad a változékony időjárás. Pénteken északnyugaton, északon számíthatunk elszórtan gyenge esőre, záporra, majd szombaton főként a déli és a keleti országrészben várható akár nagyobb mennyiségű, 20 mm-t meghaladó csapadék. Vasárnap a nap első felében lesznek még esős területek, majd csökken a csapadékhajlam, és a jövő hét első napjaiban száraz időre van kilátás. Újabb csapadékot hozó időjárási front érkezése szerdán valószínű.

A hét végéig északnyugaton a talaj felső részének száradása, míg keleten, és délen akár jelentős átnedvesedése várható. A hőmérséklet pénteken még nyáriasan magasan, 25-30 fok között alakul, csak északnyugaton, északon lesz ennél hűvösebb, majd szombattól hűlni kezd a levegő, és vasárnaptól a maximum értékek is 20 fok alatt, jellemzően 14-19 fok között várhatók. Éjszakánként pénteken és szombaton még enyhe marad az idő, jellemzően 15 fok fölötti értékeket mérhetünk, majd a jövő hét első napjaiban már 10 fok alá, a fagyzugokban 5 fok alá hűl a levegő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 27. 10:31