ICAC: drága marad a gyapot. Drágulhatnak a ruházati cikkek is?

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gyapottanácsadó Bizottság (ICAC) elemzése szerint a 2011-12-es gazdasági évben is magas és volatilis marad a gyapot ára, köszönhetően a szokatlanul alacsony szabad készleteknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ICAC prognózisa szerint a világ gyapottermelése 8,8 százalékkal, 27,3 millió tonnára nőhet 2011-12-ben, mivel a folyamatosan emelkedő árakra válaszul az ausztrál és brazil termelők is növelik termelésüket.

Ugyanakkor az exportra szánt 8,3 millió tonna gyapotnak mindössze 10 százalékára nincs foglalás jelenleg, a termelésbővülés pozitív hatása az év ezen szakaszán pedig még nem érezhető, ráadásul a világ második legnagyobb exportőre, India is 1 millió tonnára korlátozta a kivihető mennyiséget. Összességében tehát marad a kínálat oldali nyomás az árakon.

Szintén negatívan érinti az ágazat kilátásait az Ausztráliát sújtó árvíz, melynek következtében a legnagyobb helyi gyapottermelő cég, a PrimeAG vetésterületének 13 százaléka víz alá került.

Ennek megfelelően az ICAC 95-ről 101 centre emelte a gyapot fontonkénti célárát. A New York-i tőzsdén a márciusi gyapot jegyzése 140,95 centen állt ma reggel.

A gyapot piacán 2008 óta az árak közel megduplázódtak, és az árnövekedésnek még nincs vége, tekintettel a fő termelők, Kína és Pakisztán rossz idei betakarítására. A gyapot ára közel 20 százalékkal emelkedett novemberben az egy hónappal korábbihoz képest, ugyancsak jelentősen, 13,8 százalékkal drágult a gyapjú.

Eddig a ruházati ipar a gyapotárak emelkedése ellenére igyekezett árait stabilan, jövőre azonban textilpiaci elemzők szerint mindenképpen drágulásra kell számítani.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?