Lépett az egyetlen agráros tőzsdei cég: még vonzóbb lehet a befektetés

Lépett az egyetlen agráros tőzsdei cég: még vonzóbb lehet a befektetés

agrarszektor.hu
2023. június 9-ei értéknappal sikeresen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása, amelyről a hazai takarmányalapanyag-kereskedő és takarmánygyártó cégcsoport április 5-ei közgyűlése döntött. Ezt a határozatot a cégcsoport közgyűlése a törzsrészvények forgalomképességének növelése érdekében hozta meg, a vállalat ugyanis a következő egy évben szeretné jelentősen bővíteni a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az UBM Holding Nyrt. 2023. április 5-én megtartott közgyűlése a törzsrészvények névértékének 1:20 arányú felosztásáról döntött. Ennek értelmében a részvények névértéke a korábbi 100 forintról 5 forintra változott, ezzel összhangban pedig az UBM tőzsdére bevezetett értékpapírjainak mennyisége 1.185.185 darab részvényről 23.703.700 darab részvényre növekedett. Az UBM-részvények tőzsdei forgalmának (likviditásának) növelését célzó tranzakció eredményeképpen az UBM papírjainak árfolyama is huszadára módosult, amelynek köszönhetően a jövőben a kisbefektetők számára is könnyebben elérhetővé válhatnak a BÉT egyetlen agráripari cégének részvényei. A vállalat részvénye a június 8-i kereskedési napon 1.470 forintos árfolyamon zárt - írja az UBM közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cég idén március 9-én mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét. Ennek főbb célkitűzése volt többek között, hogy a csoport 2025-ig a jelenleg évi 0,6 millió tonnás takarmánygyártási volument 1 millió tonnára bővíti, míg a jelenleg 1,7 millió tonnás éves takarmányalapanyag-kereskedelmi volument 2 millió tonnára növeli, emellett a Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető vállalat további akvizíciók és zöldmezős beruházások révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését. Magyarország nagy takarmánygyártója törekszik működési vertikumának további szélesítésére is, az UBM így a jövőben a commodity-kereskedelem, a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premix-gyártás, a takarmánykeverés, valamint a disztribúció mellett a jövőben már az élőállat-tenyésztés területén is aktív szereplővé kíván válni Európa legmodernebb és legfenntarthatóbban működő sertéstelepének megépítésével, és éves szinten 350-500 ezer hízósertés előállításával.

E beruházásoknak köszönhetően a közel három évtizedes múltra visszatekintő UBM árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékos átlagos növekedést mutat majd a 2023-2025 években, így a jelenlegi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet. Terveink megvalósításához és a forrásbevonáshoz szeretnénk kihasználni a hazai tőkepiac által kínált lehetőségeket is, amelyhez elengedhetetlen a részvényeink likviditásának növelése, valamint az UBM tulajdonosi körének bővítése a Hiventures mellett további intézményi befektetőkkel, illetve mintegy 2-5 ezer kisbefektetővel. Célkitűzésünk, hogy 1,8 millió darab részvény értékesítésével egy, az eddigieknél jóval szélesebb kör számára is lehetőséget biztosítsunk arra, hogy részesedjen a hazai mezőgazdaság hosszú távú sikereiből. Örömünkre szolgál, hogy az elmúlt hónapokban újabb intézményi befektetők csatlakoztak részvényeseink táborához

- mondta el a június 9-én lezárt részvényfelosztás kapcsán Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14