Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A halászati és akvakultúra-termékek fogyasztását mérő európai piacfigyelő rendszer (EUMOFA) 2014-es adatai szerint Európa szívében csekély a halfogyasztás, de ezen belül is különösen alacsony nálunk. Egész pontosan nincs még egy állam az unióban, ahol kevesebb halat ennének, mint Magyarországon. Ez 2014-ben 4,6 kilogrammot jelentett fejenként és évente, ami mára felkúszott hozzávetőleg 6 kilogrammra.
Itthon mindössze 21 ezer tonna pikkelyes kerül ki a 26 ezer hektárt felölelő tógazdaságokból - a mennyiség 82 százaléka ponty. Saját termelésünk csak harmadát fedezi az igényeknek, a fogyasztás nagyobbik részét az import, döntően tengeri hal teszi ki. Megfigyelhető az a trend, hogy egyre inkább a feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékeket keresik a vásárlók, így azok a piaci szereplők kerülnek jó versenypozícióba, amelyek képesek biztosítani ezt.
Idén 5 százalékra csökkent a hal áfája, a módosítástól mintegy fél kilogrammos fogyasztás-bővülést vár a kormányzat. A magyarok alapvetően karácsonykor vásárolnak halat, így legközelebb ebben az időszakban lehetünk tanúi annak, hogy a várakozások beigazolódnak-e.