Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ha valaki sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt fiatal felnőttkorában, később is kevesebb kalcium rakódik le a szívkoszorúerében - írja amerikai kutatási eredményekre hivatkozva az origo. Átlagosan 25,3 éves korú embereket vizsgáltak és azt tapasztalták, hogy ha napi 7-9 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, 26 százalékkal kevesebb esélyük volt arra, hogy 20 évvel később kalcium-lerakódás legyen a szívkoszorúerükben, mint azoknak, akik csak 2-4 adag gyümölcsöt és zöldséget ettek. Így náluk csökken annak kockázata is, hogy szervezetükben szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki.
Még lényegesebb következtetésekre jutottak akkor, amikor az eredményeket nemek szerint is megvizsgálták. Kiderült ugyanis, hogy ez az összefüggés csak a nőknél maradt jelentős. Azoknak a nőknek, akik a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban a résztvevők felső harmadába tartoztak, 45 százalékkal kevesebb esélyük volt a szívkoszorúerükben levő kalcium-lerakódásra, mint a legalsó harmadban elhelyezkedőknek. Ez a kapcsolat a férfiaknál már nem volt ennyire kifejezett.
Természetesen ezek a kutatási eredmények nem jelentik azt, hogy akik későbbi életkorban szoknak rá az egészséges táplálkozásra, azok nem látják ennek kedvező hatásait. Ráadásul nem csak a zöldségeken és gyümölcsökön múlik az egészséges táplálkozás, hanem például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zsírszegény tejtermékek, a baromfifélék, a halak és a diófélék fogyasztása is fontos, miközben mérsékelni kell a vörös húsok és az édes üdítők szerepét az étrendben.