Regionális sörhatalom lehet a bőcsi Borsodi Sörgyár

agrarszektor.hu
A Borsodi Sörgyár vezetősége a kanadai nagykövet és a környékbeli polgármesterek jelenlétében átadta a bőcsi üzem új doboztöltősorát, valamint bemutatták az első Fenntarthatósági Jelentésüket is. A Sörgyár vezetősége abban bízik, hogy az új üzemegységgel regionális szinten is jelentős vállalattá válik a Borsodi és innen látják majd el - főleg dobozos - sörrel a környékbeli országokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Borsodi Sörgyár 2018-ban a piaci átlagot meghaladó mértékben, 3 százalékkal tudta növelni az értékesített sör mennyiségét, valamint 11,2 százalékkal az árbevételét az azt megelőző évhez képest - derült ki a cég ünnepélyes üzemegység-avatóján. A sörgyárban nem csak új üzemegységet adtak át, de egy másikat korszerűsítettek is. A projekt végére a vállalat bőcsi sörgyárának kapacitása éves szinten 1,8 millió hektoliterről 2,5 millióra nőhet. A megnövekedett kapacitásnak köszönhetően pedig a Borsodi gyára lehet a MolsonCoors regionális gyártóközpontja. (A MolsonCoors az az eredetileg kanadai-amerikai sörgyár, amelyik 2012-ben felvásárolta a StarBev cégcsoportot és ezzel a Borsodit is.) A Borsodi Sörgyár Kft. egyébként 1973 óta termel sört Bőcsön. A sörgyár nevéhez fűződik az első alkoholmentes, az első fémdobozos sör, illetve az első ízesített sör megjelenése a legnagyobb mennyiségben fogyasztott sörök között a hazai piacon.

Forrás: Borsodi Sörgyár

A vezetőség az ünnepélyes eseményen átvágta a szalagot és elindították a gyártósort. Vuleta Zsolt ügyvezető igazgató az átadón elmondta: tavaly nagyon jó éve volt a sörgyárnak, az összes márka eladási számai nőttek. Az ügyvezető csupa sikersztorival szolgál, nőtt a Borsodi piaci részesedése, az árbevétele és a tavalyi év volt a Sörgyár legjobb éve. A cég azt érzékeli, hogy a fogyasztók újabban a jobb minőségű, drágább söröket is hajlandóak inni és igyekeznek ennek a trendnek megfelelni. 

A gyártásban a dobozos kiszerelés a meghatározó (ez kicsit ellentétesnek tűnt azzal, hogy a fogyasztók egyre inkább a magas minőség felé mennek), és a Borsodi az értékesítésének ¾-ét a dobozos sör teszi ki. Szilva János, a Borsodi Sörgyár ellátási láncának igazgatója is a növekvő igényekről számolt be. Azzal is elbüszkélkedett, hogy még Csehországba is szállítanak sört (erre a dörzsöltebb firkászok felhorkantak, hogy olyan nincs, de kiderült, hogy mégis van, minimális mennyiséget, de szállítanak). Az igazgatótól megtudtuk azt is, hogy cég átalakította a logisztikai rendszerét, és mintegy 10%-kal bővítették a gyár személyi állományát. 


Szilva János, a Borsodi Sörgyár ellátási lánc igazgatója, Vuleta Zsolt ügyvezető igazgató, Isabelle Poupart
kanadai nagykövet és S. Nagy László Győző Bőcs község polgármestere átvágják a szalagot. Forrás: Borsodi Sörgyár

A Borsodinak az új gyártósorral nemhogy nőne, de csökken az ökológiai lábnyoma, elsősorban a kisebb szén-dioxid-kibocsátás, másfelől a hatékonyabb vízfelhasználásnak köszönhetően. A sörgyár ráadásul idén először adta ki fenntarthatósági jelentését és a gyártás során keletkező hulladékot nem rakják ki hulladéklerakóba (az nem derült ki, hogy mi lesz vele).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?