Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
Rengeteg negatív hatása van a klímaváltozásnak a mezőgazdaságra, és ez alól az almatermesztés sem kivétel - írja az agroinform.hu. A legújabb elemzések szerint a 21. század végéig akár 4 fok is lehet a globális felmelegedés az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek miatt, ami erősen kihat majd a világ almatermesztésének mennyiségére és minőségére is. A változás megnehezíti majd a termesztők helyzetét, az ősztől tavaszig tartó időszakban ugyanis a levegő magasabb hőmérséklete és páratartalma kedvez a gombakártevők szaporodásának, ami jelentős terméscsökkentő hatással járhat.

A leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség, a varasodás valamennyi almatermesztő országban jelentős károkat okoz, emellett a melegebb és nedvesebb tavaszi időjárás miatt a penész megjelenésének és a tűzelhalás gyakoriságának növekedésével is számolni kell. Ugyanakkor a felmelegedés kihat valamennyi almafajta ízére is, és általában csökkenti azok savasságát, cukortartalmát pedig növeli, bár ennek bizonyos fajták esetében értéknövelő hatása lehet. A csapadékhiány, az öntözővíz hiánya és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a termesztés hatékonyságát, a legnagyobb veszélyt azonban a beporzók állományának számottevő ritkulása jelentheti.