Örökre megváltozhat a magyar alma íze: ennek sokan nem fognak örülni

agrarszektor.hu
A klímaváltozásnak a mezőgazdaságban is számtalan negatív hatása van, az egyik ilyen például a világ almatermesztésében érzékelhető. Nem elég ugyanis, hogy a magasabb páratartalom és hőmérséklet miatt egyre több kártevő és kórokozó jelenik meg az ültetvényekben, emiatt jelentősen csökken a termésmennyiség, és a minőség is érezhetően változik. A felmelegedés ugyanis a legtöbb almafajta ízére is kihat, hatására ugyanis kevésbé savas, de sokkal édesebb gyümölcsök fejlődhetnek.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Rengeteg negatív hatása van a klímaváltozásnak a mezőgazdaságra, és ez alól az almatermesztés sem kivétel - írja az agroinform.hu. A legújabb elemzések szerint a 21. század végéig akár 4 fok is lehet a globális felmelegedés az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek miatt, ami erősen kihat majd a világ almatermesztésének mennyiségére és minőségére is. A változás megnehezíti majd a termesztők helyzetét, az ősztől tavaszig tartó időszakban ugyanis a levegő magasabb hőmérséklete és páratartalma kedvez a gombakártevők szaporodásának, ami jelentős terméscsökkentő hatással járhat.

A leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség, a varasodás valamennyi almatermesztő országban jelentős károkat okoz, emellett a melegebb és nedvesebb tavaszi időjárás miatt a penész megjelenésének és a tűzelhalás gyakoriságának növekedésével is számolni kell. Ugyanakkor a felmelegedés kihat valamennyi almafajta ízére is, és általában csökkenti azok savasságát, cukortartalmát pedig növeli, bár ennek bizonyos fajták esetében értéknövelő hatása lehet. A csapadékhiány, az öntözővíz hiánya és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a termesztés hatékonyságát, a legnagyobb veszélyt azonban a beporzók állományának számottevő ritkulása jelentheti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?