Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Élelmezésügyi Világszervezet adatai szerint világviszonylatban a megtermelt élelmiszer egyharmada kárba vész az élelmiszerlánc valamely szakaszában. A Fusions 2016-os becslése szerint az Európai Unió tagállamaiban az élelmiszerhulladékok 11%-a az elsődleges termelői ágazatban, 19%-a a feldolgozóiparban, 5%-a pedig a kereskedelemben keletkezik. Vagyis
Magyarországon évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Hazai kutatási eredmények szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek majdnem a fele elkerülhető lett volna. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az Európai Unió LIFE Környezetvédelmi alprogramjával és az Agrárminisztériummal együttműködve hirdette meg a Maradék nélkül programot, amely az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerhulladék termelésének csökkentése érdekében szemléletváltást sürget és egyben jó példát is mutat.
Európa takarékosnak számít
A világon a megtermelt gabonafélék 30%-ahulladékként végzi, Európában a termelés és a feldolgozás során a gabonafélék mintegy 11%-a elvész. Tejtermékeknél világszinten az összes termék 20%-a kerül kidobásra, ez Európa viszonylatában, termelés és feldolgozás tekintetében 5%-os veszteséget jelent évente. Ez számszerűsítve 29 millió tonna elveszett vagy elpazarolt terméket jelent. A kifogott vagy tenyésztett halak és tengeri herkentyűk több mint egyharmada, 35%-a hulladékként végzi, ez az arány Európában 18%-os. A FAO adatai szerint az összes kifogott hal 8%-át visszadobják a vízbe, de ezek többnyire már halottak, haldokolnak vagy súlyosan sérültek.
Hús és hústermékek viszonylatában az egész 20%-aválik hulladékká, ez Európában a megtermelt és feldolgozott húsok 9%-át jelenti. Tejtermékeknél világszinten az összes termék 20%-a kerül kidobásra, ez Európa viszonylatában, termelés és feldolgozás tekintetében 5%-os veszteséget jelent évente. Ez számszerűsítve 29 millió tonna elveszett vagy elpazarolt terméket jelent. A megtermelt és feldolgozott olajos magvak és hüvelyesek 20%-a a szemétben végzi, Európában ez az arány 17%-os.
A gyökerek és gumós növények majdnem felét, 45%-át kidobja az emberiség a termelés és a feldolgozás során. Európában se sokkal jobb a helyzet, a megtermelt és feldolgozott gyökerek és gumósok 38%-a elvész. A másik negatív csúcstartó a gyümölcsök kategóriája. Világszinten a gyümölcstermés ugyancsak 45%-a válik veszteséggé, Európában pedig mintegy a termelt és feldolgozott gyümölcsök 27%-a válik hulladékká. Az Eurostat 2006-os jelentése szerint Magyarország élelmiszer előállító és feldolgozó ipara 11,7 millió tonna élelmiszert termel, amelynek 10%-át, mintegy 1,2 millió tonnát pazarol el.
A csomagolás és a szállítás a legkockázatosabb
Az élelmiszerek megtermelése és előállítása során négy olyan fő okot találhatunk, amely nagyobb mértékű élelmiszerveszteséggel jár. Ezek a csomagolással, a logisztikával, a termékkel szembeni minőségi követelményekkel és a technikai üzemzavarokkal állnak kapcsolatban. A nem megfelelő, vagy sérült csomagolás az élelmiszer megromlását eredményezheti, ilyen esetben az szinte mindig hulladékként végzi. Gyakran akkor is hulladékká válik az élelmiszer, ha amúgy nem lenne semmi baja, de a csomagolása sérült, vagy a termékjelölések egy része vagy egésze olvashatatlanná vált. A kiadvány a technikai üzemzavarok közé sorolja a túltermelést vagy a gyártás folyamatának következetlenségeit, amely szintén a termékek sérüléséhez vezetnek.
Az élelmiszer-előállító egységeknek érdemes rendszeresen felmérnie, a termelés során milyen és mennyi hulladékot termelnek. A hulladék keletkezését a meglevő folyamatok optimalizásával csökkenthetik. Ezek közé tartozik a túltermelés megelőzése és a készletfelhalmozás kerülése. Az üzemzavarok és nem várt leállások során sokkal kevesebb hulladék keletkezik, ha a termelő jó karbantartási tervvel rendelkezik. Célszerű az érzékeny nyersanyagokat minél előbb feldolgozni, amelyhez segítséget nyújthat a FIFO (First In First Out) elv, amely arra ösztönzi a termelőt, hogy mindig a korábban beérkező nyersanyagokat dolgozza fel elsőként. Ha az élelmiszer-előállítás során üzemen belül minél kevesebb szállításra van szükség, azzal megint csökkenthetjük a hulladékkeletkezést.