Az ételek több mint 10%-a a háztartási hűtőkből kerül a szemétbe, ami pénzben is pazarlás

Az ételek több mint 10%-a a háztartási hűtőkből kerül a szemétbe, ami pénzben is pazarlás

Takarék Agrár24
Az EU-28 országokban 2010-től készült egy kutatás az élelmiszer hulladék/pazarlás felmérésére, amelynek eredményét 2017-ben tették közzé. A számok megdöbbentőek, ugyanis évi 485 millió tonna vásárolt élelmiszer 2/3-át legalább átmenetileg hűtő-fagyasztóban tárolják a háztartások, és ezekből összesen 52 millió tonna romlás vagy egyéb szavatossági okoból végül a szemétben landol, ami nem kevesebb, mint a megvásárolt élelmiszer 10,7%-a.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ez a megdöbbentő arány az egyre modernebb hűtőszekrények terjedésével, a vásárló erő növekedésével, valamint a kisebb bolti vásárlások nagyobb bevásárlás irányába való eltolódásával bizonyosan nem javult 2021-ig, sőt. A 2020-as pandémiás pánikvásárlások időszakában még növekedhettek is az élelmiszer veszteségek, ahogy erre sok iparági szereplő felhívta a figyelmet tavaly a figyelmet.

Forrás: EU Complementary Research (2017): Optimal food storage conditions in refrigeration appliances

Az élelmiszer veszteség egy másik része már a termelés, feldolgozás, szállítás során keletkezik, mielőtt a boltok polcaira, vagy az éttermekbe kerülne az áru. A feldolgozás során jelentkező veszteség egy része szintén elkerülhető lenne, ha például az esztétikailag nem tökéletes, de teljes tápértékű és friss gyümölcsöket, zöldségeket is elfogadnák a fogyasztók a boltok polcain.

Az utóbbi veszteség, valamint az éttermekben el nem fogyasztott, kukában landoló ételek mennyiségének csökkentésére is vannak már jó kezdeményezések az Euronews egyik 2020-ban megjelent cikke szerint. A cikk alapján az önkiszolgáló éttermekben kamerákkal be lehet azonosítani a szemétbe kerülő köreteket, ételmaradékokat, és ha ezek alapján módosul a kínálat, akkor akár egy ilyen okos rendszer évi 4 tonnával csökkentheti az étterem étel hulladékait.

Háztartási szinten fontos tisztában lennünk, hogy a modern hűtőszekrényekben a különböző szinteken jelölt piktogramok (zöldség, hús, gyümölcs, tejtermékek) nem esztétikai, láthatósági rendszerezést céloznak, hanem azt, hogy a megfelelő ételek a számukra jobb hőmérsékleti tartományú közegben/polcon legyenek, mert mindegyiken más és más az ideális hőmérséklet. Egy gondolat kísérlet erejéig, ha nem lennének fagyasztóládák, és nagy hűtőszekrények a háztartásoknál, akkor valószínűleg kevesebb lenne az élelmiszer veszteség is.

Érdemes tudatosabban és áttekinthető rendszerben használnunk az otthoni hűtőket, ha érdemben csökkenteni szeretnénk a környezet terhelést, arról nem beszélve, hogy ha éves szinten az élelmiszer kiadásaink több mint 10%-át megspórolnánk, az jelentős összeg lenne háztartásonként. 

Írta.: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?